Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
77
Utgivningsdatum
2020-08-11
Upplaga
1
Förlag
Rámus Förlag
Översättare
Jonas Brun
Originaltitel
The Wild Iris
Medarbetare
Alm, Thomas (form)
Dimensioner
204 x 144 x 9 mm
Vikt
160 g
SAB
Hce.03
ISBN
9789189105041

Vild iris

(86 röster)  |  Läs 8 recensioner
Häftad,  Svenska, 2020-08-11
204
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
För Vild iris belönades Louise Glück med Pulitzerpriset och det är en diktsamling som är tydlig i sin visionära poetik, uppdelad i tre delar och tre röster: trädgårdens blommor, den poetiska trädgårdsmästaren och trädgårdens allvetande metafysiska gud. Alla med direkta och krävande röster som fruktar döden såväl som livet och dess förgänglighet.

Blommorna fokuserar på vårens ankomst efter vinterns kalla nätter och för trädgårdsmästaren blir skötseln ett sätt att undvika en haltande relation. Rösterna blir till en blick ner i våra egna inre djup och brottas med förtvivlan, döden, återfödsel och ensamhet.

Louise Glück är en av den amerikanska lyrikens mest beundrade och inflytelserika poeter som 2020 belönades med Tomas Tranströmer-priset samt Nobelpriset med motiveringen: "för hennes omisskännliga poetiska röst, som med sträng skönhet gör den enskilda människans existens universell."
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vild iris
 2. +
 3. Trofast och ädel natt

De som köpt den här boken har ofta också köpt Trofast och ädel natt av Louise Glück (häftad).

Köp båda 2 för 437 kr

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Vild iris. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Levande språk
  Suzie, 2 december 2020

  Fantastiskt språk. Louise Glück tar en med på en poetisk resa i livets stora frågor med trädgårdens blommor som metafor.

 2. Att läsa och begrunda
  Henny , 19 november 2020

  Vild Iris är ganska svårläst. Man kan inte läsa många dikter åt gången. Behöver läsa dem flera gånger. Tänkvärda och läsvärda.

 3. Rubrikerna?
  Bo Göran Edgard Nilsson, 10 november 2020

  Är inte särskilt komfortabel med alla namndubletterna... fast det är kanske en petitess. Annars lyfter poesin med de jordnära perspektiven och blomsterassociationerna!

 4. Vild Iris
  K M L, 10 november 2020

  Här möter vi trädgårdens/ livets föränďringar. Dubbelbottnad, härlig bok som fick mig att börja skrivna egna dikter om mina växter i trädgården.
  K M L

 5. existentiellt.
  Basit Meer, 10 november 2020

  Vacker poesi helt enkelt. I sina dikter som handlar väldigt mycket om hennes trädgård och blommor, ger hon uttryck till sina känslor och funderingar kring livet, kärlek etc.

 6. Extraordinär läsupplevelse
  Karin Becker, 10 november 2020

  Man förstår varför Louise Gluck fick Tranströmerpriset. Underbara och underfundiga dikter, fantastiskt flyt i översättningen...läs den. Om och om igen.

 7. Glädjen blir stor , Nobelpriset till en poet.
  Agneta Svensson, 10 november 2020

  Det är en häftat tunn bok med många frågetecken och funderingar som läsaren själv får lösa men boken är lättläst.

  Hon fokuserar sina dikter runt sin trädgård, där rösterna i blommorna blir funderingar och en blick ner i våra egna inre djup.

  Blommorna kommer på våren efter vinterns kalla nätter där rädslan för döden breder ut sig och där vi ropar efter hjälp för att överleva. Det är en läsvärd diktsamling för oss alla som gillar poesi.

  Boken är uppdelad i tre delar... Läs hela recensionen

 8. Poesi är kanske inget för mig...
  Gunnar Victor (Sollentuna), 10 november 2020

  ... var en gång en attityd som nu har ändrats. Åja, jag har också läst gamla dikter av Tegnér och nya av Boye och Tranströmer. Glück väckte åter ett intresse som jag är tacksam för.

Visa alla 8 recensioner

Fler böcker av Louise Glück