Bortom skuld och botgöring : en betvingads försök att betvinga sitt öde (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
185
Utgivningsdatum
2021-07-08
Förlag
Bokförlaget Faethon
Översättare
Tommy Andersson
Originaltitel
Jenseits von Schuld und Sühne
Dimensioner
219 x 136 x 13 mm
Vikt
278 g
SAB
Lz Améry, Jean,Koafh-a.54
ISBN
9789189113091
Bortom skuld och botgöring : en betvingads försök att betvinga sitt öde (häftad)

Bortom skuld och botgöring : en betvingads försök att betvinga sitt öde

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2021-07-08
249
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Genom en blandning av essä och bekännelse låter Jean Améry sina genomlevda erfarenheter ligga till grund för en filosofisk diskussion om det moraliskt förkastliga i att försonas med det förflutna och vända blicken mot framtiden. Författaren gör tvärtom. Han vägrar kompromisslöst att gå vidare, att släppa taget om det förgångna, att acceptera det som hänt.

Den 19 oktober 1964 hördes Jean Améry i tysk radio när han berättade om sina erfarenheter av intellektets sammanbrott i mötet med Auschwitz verklighet. Ytterligare fyra program sändes sedan om erfarenheten av tortyr, om det förlorade hemlandets betydelse, om känslan av oförsonlighet och om den judiska identitetens omöjlighet och nödvändighet. De fem radioessäerna publicerades två år senare i en samlingsvolym med titeln Bortom skuld och botgöring som nu för första gången föreligger i svensk översättning, av Tommy Andersson och med ett efterord av idéhistorikern Victoria Fareld.

Jean Améry föddes i Österrike 1912. Han är författare och filosof. Främst berömd för sina självbiografiska essäer, som inte minst berör hans erfarenheter under kriget där han internerades och torterades, både i Belgien och senare i Auschwitz. Améry tog sitt liv 1978. Bortom skuld och botgöring är hans mest berömda verk och det första som översatts till svenska.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Bortom skuld och botgöring : en betvingads försök att betvinga sitt öde
 2. +
 3. Dikten och hantverket : till den grekiska poetikens ursprung

De som köpt den här boken har ofta också köpt Dikten och hantverket : till den grekiska poeti... av Jesper Svenbro (häftad).

Köp båda 2 för 529 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Bortom skuld och botgöring : en betvingads försök att betvinga sitt öde. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Uppfordrande om nazitidens tortyr
  Thomas Nydahl, 8 november 2021

  Det är med tacksamhet jag läst denna bok. Den har fördjupat min förståelse för vari den livslånga plågan består. Tortyren tog aldrig slut.

  Om jag säger att Jean Amérys bok Bortom skuld och botgöring är det radikalaste och mest uppfordrande jag läst bland hundratals vittnesmål från nazismens, koncentrationslägrens och Förintelsens epok, kan det lätt uppfattas som ett klichémässigt uttalande. Uppfordrande, hur så? Radikalt?

  Uppfordrande är det som påminnelse och för den perso... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Jean Améry

 • Die Schiffbrüchigen

  Jean Améry

  Dies ist die Geschichte von Eugen Althager, einem Intellektuellen und Außenseiter im Wien Anfang der dreißiger Jahre. Althager ist arbeitslos, und wir erleben seinen Kampf und seinen Abstieg - zusammen mit dem Verfall der bürgerlichen Kultur in Ös...