Främlingskap : svensk säkerhetstjänst och konflikterna i Nordafrika och Mellanöstern (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
MUST-programmet
Antal sidor
168
Utgivningsdatum
2006-06-01
Upplaga
1
Förlag
Nordic Academic Press
Dimensioner
170 x 238 x 20 mm
Vikt
380 g
SAB
Kc.55
ISBN
9789189116696
Främlingskap : svensk säkerhetstjänst och konflikterna i Nordafrika och Mellanöstern (inbunden)

Främlingskap : svensk säkerhetstjänst och konflikterna i Nordafrika och Mellanöstern

Inbunden Svenska, 2006-06-01

Slutsåld

Hur kan ett fritt och öppet samhälle skydda sig mot totalitära rörelser och våldsideologier utan att de metoder som används urholkar just friheten och öppenheten? Boken Främlingskap undersöker fakta i två svenska, konkreta fall. Författarna Ulf Bjereld och Marie Demker analyserar i sina texter SÄPO:s, IB:s och den militära underrättelsetjänstens agerande dels under den algeriska frigörelseprocessen under 1950- och 1960-talet, dels vid den palestinska självständighetskampen under 1960- och 1970-talet.

Författarnas frågeställningar är aktuella och inträngande. Noterade de svenska säkerhetstjänsterna till exempel att den algeriska motståndsrörelsen FLN och den palestinska organisationen PLO utvecklats från organisationer som använde terror som politiskt medel till organisationer som arbetade med mer fredliga politiska verktyg? Hur rättssäkra och effektiva var säkerhetstjänsternas åtgärder mot utländska och svenska medborgare som var aktiva i stödarbetet för Algeriet eller i den svenska Palestinarörelsen?

Ulf Bjereld är professor vid Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet. Marie Demker är professor vid Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Främlingskap : svensk säkerhetstjänst och...