Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Vägar till Midgård (del 15)
Antal sidor
323
Utgivningsdatum
2013-02-18
Upplaga
1
Förlag
Nordic Academic Press
Dimensioner
303 x 215 x 28 mm
Vikt
1281 g
SAB
Jca
ISBN
9789189116993
Fornminnen : det förflutnas roll i det förkristna och kristna Mälardalen (inbunden)

Fornminnen : det förflutnas roll i det förkristna och kristna Mälardalen

Inbunden Svenska, 2013-02-18
239
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Människor har genom tiderna kunnat blicka tillbaka på sitt förflutna och fundera på sin egen plats i släktleden. Inom arkeologisk forskning har tankar om minne och tradition
i äldre tid väckt nytt intresse. Bland annat har man gjort studier av så kallade överlagringar nya gravar och hus som medvetet placerades på samma ställen som tidigare generationer valt under järnåldern.

I Fornminnen undersöker arkeologen Ann-Mari Hållans Stenholm överlagringar på gårdar under folkvandringstid och tidig medeltid. I ett omfattande källmaterial från de senaste femtio årens grav- och boplatsundersökningar i Mälardalen spårar hon intressanta mönster i tid och rum. I såväl historisk som förhistorisk tid hade människorna ett aktivt förhållande till sitt förflutna. Uttrycken och omfattningen av deras aktiviteter skiftade, och vi ser spår av dem i landskapet som påverkats över tid av generationer av bebyggare. Författaren gör en rad innovativa tolkningar av händelsekedjorna och kopplar dem till resonemang kring minneskonstruktion, kulturellt minne och historiekultur. Hon visar hur minnesskapandet i ett samhälle innebär ett komplext förhållande mellan rum och social struktur, mellan tid och människa samt mellan ritual och myt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Fornminnen : det förflutnas roll i det förkristna och kristna Mälardalen
  2. +
  3. En grundläggande handling : byggnadsoffer och dagligt liv i medeltid

De som köpt den här boken har ofta också köpt En grundläggande handling : byggnadsoffer och d... av Ann-Britt Falk (inbunden).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Fornminnen : det förflutnas roll i det fö...