Det öppna sinnelaget : och dess fiender (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
201
Utgivningsdatum
2023-01-23
Förlag
Fri Tanke
Medarbetare
Bohman, Beatrice (form)
Dimensioner
218 x 143 x 21 mm
Vikt
424 g
SAB
Oc:d
ISBN
9789189139060
Det öppna sinnelaget : och dess fiender (inbunden)

Det öppna sinnelaget : och dess fiender

Inbunden, Svenska, 2023-01-23
249
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Liberaler, kommer vi att upptäcka, ska inte bara undvika att irra bort sig i den mörka, djupa skogen där populisternas lockrop ekar. De måste också våga lämna upplysningens raka alléer och symmetriska buxbomshäckar. För bortom harmonin och förutsägbarheten finns ett vildare, öppnare och mer romantiskt landskap. Ett där igelkottarna rullar ihop sig av rädsla, medan rävarna vigt och nyfiket pilar in och ut ur skuggorna.

I stora delar av världen har liberala ideal och rörelser lidit oroväckande nederlag. Hur ska den som ändå tror på individen och friheten lyckas hålla sig upprätt genom denna kris? Om liberalismen ska överleva krävs självrannsakan och vitalisering av ett förlorat etos.

I Det öppna sinnelaget ? och dess fiender tar Gina Gustavsson med läsaren på en upptäcktsfärd genom seklerna, från 1700-talets franska salonger till folkomröstningen om Brexit 2016. Här finns Germaine de Staël och Benjamin Constant på flykt undan Napoleons tyranni, John Stuart Mill och Harriet Taylor som längtar efter frihet i både det privata och offentliga livet, och Isaiah Berlin och Anna Achmatova som möts en vinternatt i Leningrad när kalla krigets skuggor kryper allt närmare.

Gustavsson finner i dessa liberalismens portalfigurer rötterna till ett liberalt etos som förenar förnuft och känsla, men också en varning: Även i de mest liberala samhällen pågår en ständig dragkamp mellan öppenhet och slutenhet, och för att värna om individen och friheten måste slå vakt om det öppna sinnelaget.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Det öppna sinnelaget : och dess fiender
 2. +
 3. Tills alla dör

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tills alla dör av Diamant Salihu (pocket).

Köp båda 2 för 328 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Gina Gustavsson

 • Du stolta, du fria : om svenskarna, Sverigebilden och folkhälsopatriotismen

  Gina Gustavsson

  Stolta och blyga på samma gång, bära det bästa de ensamt. Så beskrev poeten Oscar Levertin svenskarna kring förra sekelskiftet. Men våren 2020, när coronaviruset svepte in över världen, visade det sig att ensamheten inte bara gällde det bästa. Äve...

 • Liberal Nationalism and Its Critics

  Gina Gustavsson

  This multidisciplinary book explores the different forms that national identities can take, as well as their political consequences, drawing not only on philosophy, but also on political science, and psychology.