Hundra år av välfärdspolitik : välfärdsstatens framväxt i Norge och Sverige (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
343
Utgivningsdatum
2005-04-01
Förlag
Borea Bokförlag
Illustrationer
ill.
Dimensioner
215 x 140 x 25 mm
Vikt
540 g
SAB
Oh-c:k.5,Oh-db:k.5
ISBN
9789189140394
Hundra år av välfärdspolitik : välfärdsstatens framväxt i Norge och Sverige (häftad)

Hundra år av välfärdspolitik : välfärdsstatens framväxt i Norge och Sverige

(3 röster)
Häftad Svenska, 2005-04-01
199
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Den välfärdsstat som byggdes upp i Sverige och Norge saknade motsvarighet utanför Norden. Socialförsäkringarna, som var en central del av dessa reformer, väckte stor internationell uppmärksamhet.Klas Åmark har följt historien om hur det gick till när socialförsäkringssystemen etablerades, från de första lagstiftningsförsöken 1880 tills de var fullt utbyggda omkring 1980. I denna bok gör han en unik jämförande analys som saknar motstycke i tidigare forskning. Den svenska efterkrigstiden s strider om de grundläggande sociala rättigheterna mellan de politiska blocken och inom arbetarrörelsen jämförs med den norska konsensuspolitiken och samverkan i socialförsäkringsfrågorna mellan de politiska partierna.För de politiska aktörerna blev det ofta viktigare att välja sådana lösningar som var möjliga, snarare än att genomföra vad de helst ville. Politik blev att välja, inte att vilja.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Hundra år av välfärdspolitik : välfärdsstatens framväxt i Norge och Sverige
  2. +
  3. Främlingar på tåg : Sverige och förintelsen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Främlingar på tåg : Sverige och förintelsen av Klas Åmark (inbunden).

Köp båda 2 för 418 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Övrig information

Den välfärdsstat som byggdes upp i Sverige och Norge saknade motsvarighet utanför Norden. Socialförsäkringarna, som var en central del av dessa reformer, väckte stor internationell uppmärksamhet.

Klas Åmark har följt historien om hur det gick till när socialförsäkringssystemen etablerades, från de första lagstiftningsförsöken 1880 tills de var fullt utbyggda omkring 1980. I denna bok gör han en unik jämförande analys som saknar motstycke i tidigare forskning. Den svenska efterkrigstidens strider om de grundläggande sociala rättigheterna mellan de politiska blocken och inom arbetarrörelsen jämförs med den norska konsensuspolitiken och samverkan i socialförsäkringsfrågorna mellan de politiska partierna.

För de politiska aktörerna blev det ofta viktigare att välja sådana lösningar som var möjliga, snarare än att genomföra vad de helst ville. Politik blev att välja, inte att vilja.