Par i vetenskap och politik : intellektuella äktenskap i moderniteten (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
475
Utgivningsdatum
2011-05-03
Upplaga
1
Förlag
Borea Bokförlag
Medarbetare
Svallfors, Maria (form)
Dimensioner
200 x 151 x 28 mm
Vikt
743 g
SAB
509.22485,U:k
ISBN
9789189140745
Par i vetenskap och politik : intellektuella äktenskap i moderniteten (häftad)

Par i vetenskap och politik : intellektuella äktenskap i moderniteten

Häftad Svenska, 2011-05-03
259
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Äkta par har spelat viktiga roller i svensk politik och vetenskap. Ändå har parrelationen, som fenomen, inte uppmärksammats särskilt i dessa sammanhang. Genom att studera ett antal gifta par som var verksamma under 1900-talets första hälft, illustrerar denna bok hur genusordningar skapats, reproducerats och om förhandlats. Varför gifte sig dessa personer? Var det av tradition, förälskelse eller strategiska skäl? Vilka förväntningar hade de på äktenskapet? Vilka normer omgav äktenskapen? Fungerade äktenskapet som resurs eller hinder i professionella och offentliga sammanhang?

Denna antologi berättar om en tid som brukar förknippas med modernisering, demokratisering och kvinnors emancipation. Formella hinder för kvinnors deltagande i politik och vetenskap undanröjdes när rösträtten blev allmän och med inrättandet av nya behörighets- och äktenskapslagar. Men som bokens exempel visar kvarstod ändå en rad strukturella och kulturella hinder som gjorde det svårare för kvinnor än för män att få verkligt inflytande i yrkeslivet, i akademin och i politiken.

* * *

I boken medverkar författarna Annika Berg, Staffan Bergwik, Kristina Espmark, Christina Florin, Yvonne Hirdman, Kirsti Niskanen, Per Wisselgren och David Östlund.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Par i vetenskap och politik : intellektuella äktenskap i moderniteten
  2. +
  3. Känslornas revolution : kärlek, ilska och lycka på 1970-talet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Känslornas revolution : kärlek, ilska och lycka... av Helena Bergman, Christina Florin, Jens Ljunggren, Ingrid Ryberg, Yulia Gradskova (inbunden).

Köp båda 2 för 509 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »