Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Läsålder
9-12 år
Antal sidor
250
Utgivningsdatum
2020-05-13
Förlag
Idus Förlag
Medarbetare
Norén, Mattias (form) / Slottner, Ulrika (form)
Dimensioner
214 x 145 x 19 mm
Vikt
416 g
SAB
Hcg
ISBN
9789189147546
Jag ger det ett år (inbunden)

Jag ger det ett år

(4 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden Svenska, 2020-05-13
99 149 Du sparar 50 kr!
 • Bokreatitel 2023! Boken levereras tidigast den 21/2.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Hur ska jag göra mormor? Tänk om soc kom och hämtade oss. Tänk om vi splittras, eller tillsammans kommer till en riktig skitfamilj. Fast tänk om allt blir bättre, till och med bra ... Hur blir det då för morsan? Hon skulle nog gå under. Saker måste i vilket fall ändras. Där och då ger jag mig själv ett löfte: Jag ger det ett år.

Millan tycker det mesta i livet är skit. Egentligen allt utom småglinen, mormor (som är död), kompisarna Ellen och Liv och att skriva, läsa och lyssna på musik. Skolan, som är full av dryga och ibland elaka klasskamrater, gör inte direkt livet bättre. Och varje dag riskerar hon att någon avslöjar hur hon egentligen har det hemma. Millan lider av ångest och hon börjar skada sig själv. Så dyker Acke upp, en kille som konstigt nog verkar gilla henne. Och arslet hon har i musik ersätts av en annan lärare, en som väcker Millans intresse för skapande och att skriva låtar. Kommer mamma, och livet, kunna ändras på ett år, eller måste Millan signalera och riskera att splittra familjen?

Det här är en bok om syskonkärlek, lojalitet, vänskap och kärlek men också om missbruk, ångest och självskadebeteende. Ida Berner arbetar till vardags som skolkurator på en högstadieskola.

" ... Här är det psykisk ohälsa som är i fokus och detta gestaltas i form av högstadietjejen Millan som tar stort ansvar för sina småsyskon då hennes mamma mest vill festa och umgås med nya karlar. Millan saknar sin mormor, orkar inte med skolan och skär sig ibland för att glömma allt jobbigt. Några ljusglimtar som lyser upp är en ny musiklärare och en äldre kille som verkar intresserad av Millan. Hon bestämmer sig för att ge livet en chans ett år till. Styrkan är skildringen av Millans kamp för att klara vardagen och kärleken till sin familj. Språket flyter lätt och längst bak i boken finns information om vart man kan vända sig om man mår dåligt." Lektör Anna Wilner, BTJ-häfte nr 12, 2020.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Jag ger det ett år
 2. +
 3. Varför svarar du inte när jag ringer, pappa?

De som köpt den här boken har ofta också köpt Varför svarar du inte när jag ringer, pappa? av Petra Jacobsson (inbunden).

Köp båda 2 för 217 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Jag ger det ett år. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Viktig och insiktsfull
  Marias bokhylla, 11 november 2021

  Jag ger det ett år är en skönlitterär skildring av barn som far illa, från ett av barnens perspektiv och det kniper verkligen i hjärtat av att läsa den här boken. Man vill skopa upp Millan och hennes syskon och bara ta dem därifrån. Att som 12-åring behöva vara den vuxna och försöka göra det bästa möjliga för alla, är hemskt.

  Det märks tydligt att Ida Berner har erfarenheter av barn i utsatta relationer i sitt arbete som skolkurator och att hon använder den här erfarenheter till att ... Läs hela recensionen

 2. Väl värd att läsa
  Sara, 15 februari 2021

  En bok som på ett enkelt och träffande sätt beskriver hur det kan vara att växa upp i en familj med svårigheter samt hur barn hela tiden måste förhålla sig till vuxenvärlden ur barnets perspektiv.

 3. Viktig och upplysande
  @bokslukarfeministen, 1 juli 2020

  Jag ger det ett år är en oerhört tragisk bok om livsöden, missbruk och psykisk ohälsa. Dock visar boken även hur kärlek och vänskap kan dra upp en när det känns som värst i livet. Det är en viktig och upplysande bok om tillit och hur svårt det kan vara att be om hjälp när en blivit sviken så många gånger. Boken lämnar en definitivt med en klump i halsen. Det är dessutom en lättläst bok om ett väldigt svårt ämne. Jag hade dock gärna önskat att den varit lite mer detaljerad då jag inte riktigt ... Läs hela recensionen

 4. Blev verkligen berörd
  @barnbokstips, 6 juni 2020

  Ida Berner har skrivit en bok som jag verkligen fastnade för, som berör, som jag känner igen mig i, som får mig att bli ledsen och frustrerad men också hoppfull. Ida och jag är båda skolkuratorer och hon beskriver det vi båda möter i våra arbeten. Boken fick mig att tänka på de ärenden jag haft där soc blivit inkopplade och barn faktiskt blivit placerade. Ibland har det blivit riktigt bra, ibland inte alls bra. Vi har jobb som ibland verkligen kan påverka människors liv och det är ett stort a... Läs hela recensionen

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Ida Berner