Stalin på Östermalm (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
340
Utgivningsdatum
2021-08-12
Förlag
Verbal Förlag
Dimensioner
215 x 145 x 25 mm
Vikt
510 g
SAB
Gcz Jonols, Martin,Lz Jonols, Martin
ISBN
9789189155428

Stalin på Östermalm

(4 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-08-12
229
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Morfar skriver sånger åt Karl Gerhard och är Moskva-agent på Östermalm. Mormor är kommunist och uppvuxen med hembiträden och Nobelmiddagar. Pappan kallas Sverige blivande Lenin och vill bli spion för Kina. Lille Martin misshandlas av sin far och förbjuds kalla sina föräldrar mamma och pappa.

Med lätt hand och svart humor tecknar dramatikern och författaren Martin Jonols en familjehistoria utöver det vanliga. Kan man vara stalinist och samtidigt en skrattande, älskad morfar? Stalin på Östermalm är en stark uppväxtskildring om en utflippad borgerlig kommunistisk familj och en resa i 1900-talets mörkaste vrår.

Martin Jonols (tidigare Montelius, f. 1960) är dramatiker och författare.

"Det överlägset största konstverket var ett jätteporträtt av min morfar och hängde i matsalen. Antagligen var det tänkt att hänga i något regeringskansli eller partihögkvarter efter revolutionen." (Ur boken) Gustav Johansson (1895-1971) var med i ledningen för Sveriges kommunistiska parti (nuvarande Vänsterpartiet), satt i riksdagen 1945-1962 och var chefredaktör för Ny Dag 1934-1959.

Sagt om Stalin på Östermalm:

Skakande och högst underhållande tidsdokumentär (Per Wästberg, SvD)

Det är svårt att slita sig från de gripande beskrivningarna av arbetarklassmorfarn Gustav Johansson som är Moskva-agent på Östermalm, överklassmormorn Eva Palmær som trots sin uppväxt blir övertygad kommunist, och pappan som kallas för Sverige blivande Lenin. (ETC)

Stalin på Östermalm är en känslig skildring, berättad med stor säkerhet fritt från longörer och onödiga utvikningar. Dessutom är det en rolig bok. (SvD)
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Stalin på Östermalm
 2. +
 3. Vårt kvarter : en uppväxt i Hitlertyskland

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vårt kvarter : en uppväxt i Hitlertyskland av Horst Krüger (inbunden).

Köp båda 2 för 448 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Stalin på Östermalm. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En bit svensk historia med halsbrytande kontraster
  D Eriksson, 2 december 2021

  Detta är en bit svensk historia över första halvan av 1900-talet som fallit i glömska. Han som blev "Stalin på Östermalm" var Gustav Johansson som började jobba som 14-åring, engagerade sig som kommunist, utbildades på Leninskolan i Moskva och sattes i partiledningen för Sveriges kommunistiska parti på order av Josef Stalin. Ändå bodde han med fru Eva och barnen i en åttarumsvåning på öfvre Östermalm - men med bara två hembiträden. Martin Jonols kan verkligen ge en underhållande berättelse, kryddad med utdrag ur Säpo:s spaningsrapporter.

 2. Både viktig och medryckande
  Jörgen Hammarin, 6 oktober 2021

  Stalin på Östermalm påminner om hur knepigt och illa det faktiskt kunde vara hos en del, även i Sverige, innan VPK / SKP lämnade lojaliteten med Kominterns 11 teser. Medryckande med inslag av svart humor, samtidigt en sorglig familjehistoria.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Martin Jonols