Jag är inte död. Jag är bara gammal (ljudbok)
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (129.1 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Bodil Mårtensson
Utgivningsdatum
2022-02-06
Förlag
Verbal förlag
ISBN
9789189155893
Jag är inte död. Jag är bara gammal (ljudbok)

Jag är inte död. Jag är bara gammal Ljudbok

(4 röster)  |  Läs 3 recensioner
Ljudbok (MP3), Svenska, 2022-02-06

Styckköp

199

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
När vi blir äldre ska vi leva ett värdigt liv och känna välbefinnande, enligt socialtjänstlagen. Men hur ser det ut i verkligheten?

I denna djupt personliga och politiska bok ställer Ylva Floreman omskakande frågor om det goda livet på ålderns höst. När man är ung kan man stå ut med både skoskav och knölig säng, men när man är 82 eller 96? Är maten varm, ljummen eller rentav kall? Vem hjälper en att peta i tänderna där en köttbit fastnat?

När hennes mor plötsligt blir oförmögen att ta hand om sig själv börjar en envis kamp mot byråkratin och med den kommer alla frågor om hur det är att åldras i Sverige. Hur mår egentligen den svenska äldreomsorgen?

Ylva Floreman (f. 1954) är skribent och dokumentärfilmare, bosatt på Österlen.

UR BOKEN:

Min mor ringde en dag och var mycket upprörd. Hon hade fått en tid hos doktorn. Personalen hade sagt att hon inte var beviljad ledsagare. Varpå jag ringde samordnaren:
Får inte min mor en ledsagare till doktorn?
Nej, hon är inte beviljad ledsagare.
Det blev ett antal samtal fram och tillbaka och efter mycket om och men förstod jag att vi hade använt fel ord. Det heter inte ledsagare. Det heter medföljare.
Jo då, medföljare har hon rätt till. Tina följer med henne.
Jag slet mitt hår. Hur ska jag som anhörig veta det man behöver veta när jag inte vet vad jag måste veta?
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Jag är inte död. Jag är bara gammal. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Jag är inte rädd
  -, 3 augusti 2022

  En bra bok om att bli gammal!

 2. Skrämmande
  -, 9 juni 2022

  Det är med bävan jag ser på en framtid, där jag blir beroende av hjälp från hemtjänsten med det basala. Hoppas denna essä kan skaka om beslutsfattarna så att det blir bättring, där det behövs.

 3. Stämmer med dagens äldrevård
  -, 8 februari 2022

  En blandning av sorg och glädje över åldrandet och att tappa förmågan att bestämma över sitt liv. Som distriktssköterska i hemsjukvård hoppas jag att jag tillför lite glädje. Att sjunga gamla "dängor" med de äldre/dementa uppskattas och kräver så lite. Boken gav mig både tips och tankeställare. Tack.

Visa alla 3 recensioner