Att skörda ben (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
456
Utgivningsdatum
2021-03-15
Förlag
Bokförlaget Tranan
Översättare
Dorothee Sporrong
Originaltitel
The Farming of Bones
Medarbetare
Hanson, Kerstin (form)
Dimensioner
178 x 110 x 30 mm
Vikt
258 g
SAB
Hce
ISBN
9789189175280

Att skörda ben

(6 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket,  Svenska, 2021-03-15
79
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
"Jag var på intet sätt beredd på den smocka jag skulle få." Sydsvenskan

"En klassisk skildring av en traumatisk del i den karibiska historien." DN

Dominikanska republiken, 1937. Amabelle är tjänsteflicka hos en förmögen familj på en sockerrörsplantage. Hon tog sig som ung över gränsen från Haiti för att få arbete, i likhet med många av sina landsmän. På gården har hon hittat en bra plats, och där har hon också träffat sin Sebastien, som arbetar på fälten. Men bland plantagens arbetare har det börjat florera rykten som ingen riktigt vill tro på: om att landets ledare uppmanat sitt folk att mörda alla haitier, och om att armén redan nått fram till de kringliggande gårdarna. Amabelle och Sebastien bestämmer sig till slut för att fly över bergen tillbaka till Haiti, men under flykten kommer de ifrån varandra. Från den stunden ägnar Amabelle sitt liv åt att söka: efter Sebastien, efter ett hemland, efter förklaringar och inte minst efter försoning.

Edwidge Danticats roman Att skörda ben utspelas under den så kallade Persiljemassakern och betraktas idag som en modern klassiker inom den karibiska litteraturen.

Edwidge Danticat föddes 1969 i Haiti men flyttade till USA som tolvåring. Hon debuterade 1994 och har sedan dess publicerat ett femtontal böcker i olika genrer. Hon är flerfaldigt prisbelönt för sitt skrivande, senast med det prestigefyllda Neustadt Prize som hon tilldelades 2017. Idén till Att skörda ben fick hon efter att ha besökt platsen för Persiljemassakern, på den dominikanska sidan av ön Hispaniola, och insett att händelsen i stort sett hade glömts bort av hennes landsmän.

Bonusmaterial:

· FÖRORD AV YUKIKO DUKE

· BOKCIRKELFRÅGOR FRAMTAGNA I SAMARBETE MED BOKHANDELN LAHOLM"Att skörda ben är vad som i dag måste kallas en klassisk postkolonial roman."
Claes Wahlin, Aftonbladet


"Att skörda ben kommer att leva vidare som en klassisk skildring av en traumatisk del i den karibiska historien. Den är lätt att ta till sig, men svår att smälta. Det känns som när jag var liten och hade läst en ovanligt bra och sorglig bok. Då skrev jag, så väl jag kunde, ordet Gripande ."
Maria Schottenius, Dagens Nyheter


"Det här är en, trots sitt svåra ämne, lågmäld bok. Lågmäld och mycket fin."
Rikard Flyckt, Jönköpings-Posten
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Att skörda ben
  2. +
  3. Att skörda ben

De som köpt den här boken har ofta också köpt Att skörda ben av Edwidge Danticat (inbunden).

Köp båda 2 för 291 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Att skörda ben. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Vacker och hemsk

    En skrämmande och mycket välskriven bok. Beskriver haitiers svåra och utsatta situation i Dominikanska republiken, framför allt under 30-talet. En historieskildring som, åtminstone inte jag, fick läsa eller höra talas om i skolan.
    Edwidge Danticat har ett underbart språk och man sugs in i handlingen. Den berör och den är viktig.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Edwidge Danticat