Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
83
Utgivningsdatum
2022-06-15
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Tranan
Översättare
Madeleine Reinholdsson
Originaltitel
A Small Place
Medarbetare
Liljemärker, Håkan (form)
Dimensioner
180 x 110 x 6 mm
Vikt
58 g
SAB
Hcee.04,Nqchböz Antigua
ISBN
9789189175921

En liten plats

(2 röster)  |   Läs 1 recension
Pocket,  Svenska, 2022-06-15
69
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss imorgon
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Jamaica Kincaid föddes 1949 som Elaine Potter Richardson på den karibiska ön Antigua, som då fortfarande var en brittisk koloni. I tonåren skickades hon av sin mor till USA för att arbeta som au pair och det skulle dröja tjugo år innan hon åter besökte sin ö och sin familj, då som den världs berömda författaren Jamaica Kincaid.

Efter sitt besök på Antigua skrev hon den lilla skrif ten En liten plats. Det är en rasande och anklagande text som riktar udden både mot de gamla kolonisa törerna och mot det som följt i deras fotspår: den västerländska turismen, offshorebankerna och de nya regeringarnas korruption. Med knivskarpa be traktelser och bitsk humor belyser hon de oförrätter den lilla platsen Antigua liksom så många andra platser i de gamla kolonialmakternas periferier fått utstå.

En liten plats är en av Jamaica Kincaids mest spridda och diskuterade texter. Den läses ofta på universitetskurser i postkoloniala studier som ett inlägg i debatten om turistexploatering och exotism. Texten skrev ursprungligen som en artikel för tidskriften New Yorker, där Kincaid var en profilerad medarbetare under många år på 70- och 80-talet, men tidningens nya ledning vågade inte trycka den, eftersom de tyckte att den var för provocerande. Trots att den gavs ut redan 1988 har den fortsatt att hitta läsare, och är om möjligt än mer relevant idag än när den först gavs ut.

jamaica kincaid har blivit en stor favorit bland svenska läsare de senaste åren, och ständigt Nobelpristippad. Med sin trädgårdsbok (Boken om) Min trädgård: har svenska läsare också tagit del av hennes essäistiska skrivande i stor utsträckning. 2023 ger vi ut hennes botaniska reseskildring Bland blommor i översättning av Niclas Nilsson.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. En liten plats
  2. +
  3. Binas historia

De som köpt den här boken har ofta också köpt Binas historia av Maja Lunde (pocket).

Köp båda 2 för 148 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av En liten plats. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. En liten plats
    Jessica Tesch, 31 maj 2024

    En liten plats är en härlig beskrivning av hur en människas vanliga enkla liv kan bli en annans turistnöje. Korruption och hyckleri i förhållande till afrokulturen är fint beskrivet.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Jamaica Kincaid