Det forntida Alvastra (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
181
Utgivningsdatum
2003-09-01
Förlag
Statens historiska museer
Dimensioner
28 x 225 x 20 mm
Vikt
960 g
Antal komponenter
1
ISBN
9789189176225
Det forntida Alvastra (inbunden)

Det forntida Alvastra

Inbunden Svenska, 2003-09-01
254
Skickas inom 3-6 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Det finns knappast någon annan ort i Sverige som har en så rik och spännande forntid som Alvastra vid Omberg i sydvästra Östergötland. Här är koncentrationen av märkliga fornminnen från alla förhistoriska perioder och medeltiden osedvanligt stor.
Vad som särskilt kännetecknar Alvastra är de många monumentala byggnader av ofta religiös karaktär som etableras här i olika faser av förhistorisk och historisk tid. Grunden läggs redan under äldre stenålder för mer än 8000 år sedan. Ideologiska motsättningar med impulser från hela södra Skandinavien leder i mitten av yngre stenålder fram till etableringen av den manifesta kultplatsen Alvastra pålbyggnad. Kulturen frodas även under bronsåldern med hällristningar och boplatser. Under järnåldern utvecklas Alvastra till en central plats som kom att bli en av hörnpelarna i Sveriges tidiga riksbildning.
Mycket av det vi vet om ortens storslagna forntid har kommit fram genom de omfattande arkeologiska undersökningar som särskilt Historiska museet bedrev i Alvastra under förra seklet. Bara litet av resultaten blev dock presenterade i skrift för allmänheten. Bokens syfte är därför att för alla som intresserar sig för arkeologi och historia ge en översikt över de resultat som åstadkoms.
Läsarna tas med på en tidsresa i Alvastra, från stenåldern till början av medeltiden. Under vägen presenteras läsarna för nya tolkningar, och många av bilderna har tidigare inte återgetts i tryck.
Tidernas landskap, minnenas landskap, andlighetens landskap, maktens landskap, kontrasternas landskap, är några av de intryck som målande uttryckts om Alvastra.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Det forntida Alvastra
  2. +
  3. Alvastra pålbyggnad : 1976-1980 års utgrävningar - västra schaktet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Alvastra pålbyggnad : 1976-1980 års utgrävninga... av Hans Browall (inbunden).

Köp båda 2 för 543 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Hans Browall