VILKA HAR MAKTEN ÖVER KULTURARVET? Makten över kulturarvet ligger inte bara i händerna på museer och andra offentliga institutioner, den ligger också i händerna på fastighetsägare, byggvaruhus, entreprenörer, kommunpolitiker och privatpersoner. Makten över kulturarvet hanteras på olika sätt. I boken analyseras kommersialismen, postmodernismen, nyliberalismen och Riksantikvarieämbetets nya bevarandeideologi.
VEM SKAPAR KULTURARV? Vem bestämmer att en viss byggnad eller ett visst föremål görs till kulturarv? En del kulturarv skapas genom att de får en slags status. Till exempel ett byggnadsminne. När ett museum får ett föremål i sina samlingar blir föremålet i allmänhet ett kulturarv. Så har det hittills varit. Men i framtiden kommer kanske kulturarv att vara helt andra saker. Kulturarvs-Sverige håller på att ruskas om och förändringar är på gång. Frågan: Vem skapar kulturarv? kommer att bli svårare att besvara i framtiden. Vi har kanske inte ens en gemensam värdering av vad som är kulturarv.
Det finns 1 recension av Kulturarvet och makten : om arkitektur, byggnadsvård och nyliberalism. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den!
Sätt ditt betyg »
Peter Sundborg har sammanställt sina publicerade och opublicerade debattartiklar om arkitektur och bevarande från 1980-talet och framåt. Eftersom han varit en viktig debattör inom stadsbyggnad utgör boken ett viktigt källmaterial för en framtida historieskrivning om kulturarv och stadsbyggnad. Så långt är det bra.
Ett huvudproblem är dock att boken presenterar sig som en aktuell debattbok och att det inte tillräckligt tydligt framgår av baksides- och försäljningstext att boken är en ...
Läs hela recensionen