Buddhas lära : en väg till frihet (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
262
Utgivningsdatum
2014-12-19
Upplaga
1
Förlag
Bodhi förlaget
Översättare
Lisbet Hvarfner
Originaltitel
What is the Dharma? The Essential Teachings of the Buddha
Dimensioner
235 x 155 x 20 mm
Vikt
530 g
SAB
Cmec
ISBN
9789189208131

Buddhas lära : en väg till frihet

(12 röster)  |   Läs 5 recensioner
Häftad,  Svenska, 2014-12-19
187
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
baksidestext:

Buddhas lära har på många vis blivit en del av vår kultur, på senare år särskilt genom populariseringen av Mindfulness. Många läser böcker om Mindfulness och går kurser med olika tillämpningar av denna grundläggande buddhistiska praktik.

Buddhismen har ett gott anseende och många känner en attraktion till dess toleranta, odogmatiska lära. Den bär på en tydlig icke-våldsattityd, ett varmt kärleksbudskap och lyfter fram medkänslan. Den har en visdom som är lika relevant idag som den var för 2500 år sedan. Och buddhister verkar vara ett lyckligt folk, trots att de talar så mycket om lidande och döden. Hur går detta ihop?

Det kan vara svårt att riktigt få grepp om Buddhas lära; det finns så många böcker och olika traditioner, så många kulturella uttryck för denna tidlösa tradition. Sangharakshita tar i denna bok upp många av de mest välkända lärorna, från olika delar av buddhismens rika tradition. Han lyckas gå till kärnan i lärorna och sedan relatera dem till vår existentiella situation som människor. Vad kan det innebära att ha ett buddhistiskt förhållningssätt till våra liv idag? Läran blir levande och angelägen, och utmanande - men framför allt leder den till allt större frihet.

om författaren

Sangharakshita föddes som Dennis Lingwood år 1925 i södra London. I huvudsak självlärd utvecklade han tidigt ett intresse för österländsk kultur och filosofi, och insåg redan vid sexton års ålder att han var buddhist.

Andra världskriget förde honom som inkallad till Indien, där han stannade kvar som buddhistmunk och fick då namnet Sangharakshita. Efter några års studier under framstående lärare från de större buddhistiska traditionerna fortsatte han att undervisa och skriva i stor omfattning. Han spelade också en nyckelroll i buddhismens återfödelse i Indien, i synnerhet genom sitt arbete bland anhängarna till dr. B.R. Ambedkar.

Efter tjugo år i Indien återvände Sangharakshita till England och grundade Friends of the Western Buddhist Order 1967. Under 2010 fick rörelsen ett nytt namn, Triratna Buddhist Community, för att skapa en större enighet mellan dess olika delar spridda över flera kontinenter. (I Sverige kallas rörelsen Buddhistiska gemenskapen Triratna, tidigare Västerländska Buddhistordens Vänner).

Som brobyggare mellan öst och väst, mellan den traditionella världen och den nutida, mellan principer och praktik, har Sangharakshita med sin vida erfarenhet och tankeskärpa blivit uppskattad över hela världen. Han har alltid framhållit hur avgörande det personliga engagemanget är i det andliga livet, hur oersättlig den andliga vänskapen och den andliga gemenskapen är, men även sambandet mellan religion och kultur, samt behovet av "ett nytt samhälle" - som stödjer andliga strävanden och ideal.

Sangharakshita har nu lämnat över alla sina ansvarsuppgifter till erfarna kollegor inom Orden, förutom den att han alltid kommer att vara dess grundare. Han bor nu på Adhisthana, ett stort retreatcenter för dharmaträning i sydvästra England, och har informell personlig kontakt med sina elever.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Buddhas lära : en väg till frihet
 2. +
 3. Pojken, mullvaden, räven och hästen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie MacKesy (inbunden).

Köp båda 2 för 426 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Buddhas lära : en väg till frihet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ett bra köp!
  Jann Dewit, 8 november 2017

  Lånade först boken men köpte den sedan. Författaren har lång egen erfarenhet av Buddhismen och stor förståelse för dess ovanliga, samtidigt enkla, innebörd. Berättas lättillgängligt, men också djuplodat, genom historiska anekdoter och med väl presenterade resonemang. En bok att läsa med behållning och att återvända till som referens.

 2. Ett bra köp!
  Joakim Eriksson, 23 mars 2017

  Jättebra bok! Första boken om buddhism jag läser och tycker att jag har fått många konkreta svar och mycket kunskap

 3. Vi alla bör följa vägen!
  Nelum Berglund, 18 juli 2016

  Lättläst och insikt givande. Jag kan bara varmt rekommendera Buddhas lära. Särskilt till någon som redan läst introduktionsböcker om buddhismen och nu vill få en djupare översikt över olika viktiga delar av buddhismens lära.

 4. En nödvändig västerländsk röst!
  Jan Koldenius, 13 februari 2015

  Sangharakshita är en av pionjärerna i försöken att skapa förståelse för buddhismen och förankra den i västvärlden. Över nittio år gammal kan han i dag se tillbaka på en insats som lämnat ringar på vattnet inte bara i Europa utan också på många håll i den övriga världen. Han föddes i London i mitten på tjugotalet som Dennis Lingwood, och blev redan som tonåring övertygad om att buddhismen var hans andliga hemvist. Som rekryt i engelska armén skeppades han lyckligtvis mot slutet av andra världs... Läs hela recensionen

 5. Lättläst översikt över Buddhas lära
  Per, 27 januari 2015

  Boken ger en fin översikt över centrala läror och begrepp inom buddhismen. Detta görs mycket grundligt men ändå i en lättläst form.

  Jag läste den från pärm till pärm vilket var trevligt då språket är lätt och ledigt. Buddhas grundläggande lära består till en stor del av olika listor ("De fyra ädla sanningarna", "Den åttafaldiga vägen", "De sju upplysningsfaktorerna", "De tio bojorna" osv). Dessa ibland komplicerade system och modeller förklaras här med enkelhet och elegans. Men kan... Läs hela recensionen

Visa alla 5 recensioner