Buddhas ord om kärleksfull vänlighet : en kommentar till Karaniya metta sutta (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
186
Utgivningsdatum
2016-10-13
Förlag
Bodhi förlaget
Översättare
Lotta Ström
Dimensioner
215 x 140 x 10 mm
Vikt
294 g
SAB
Cmec
ISBN
9789189208414
Buddhas ord om kärleksfull vänlighet : en kommentar till Karaniya metta sutta (häftad)

Buddhas ord om kärleksfull vänlighet : en kommentar till Karaniya metta sutta

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2016-10-13
193
 • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
En levande kommentar till källtexten för kärleksfull vänlighet: Karaniya metta sutta. Suttan sätter in metta eller kärleksfull vänlighet i sitt större sammanhang - som en del av träningen på vägen mot upplysning. Den tar upp vägens tre huvudsakliga områden: den etiska träningen, meditation och insikt i tillvarons natur eller visdom. Metta är en aktiv kärleksfull vänlighet och mycket mer än en känsla. Metta är också grunden för medkänsla, medglädje och jämnmod.

Sangharakshita beskriver i boken vad metta är - en aktiv kärleksfull vänlighet - och att den också är en eldig välvilja, en extatisk energi och en förnuftig känsla. Han beskriver vilka mänskliga egenskaper - eller etiska förhållningssätt - vi behöver för att lyckas med metta, egenskaper som att vara kapabel, rak, flexibel, förnöjsam, lätt att försörja, diskret etc. Han går också in på de vise och var vi finner dem och vikten av andliga vänner, som fungerar som våra moraliska prövostenar.

Sedan går Sangharakshita in på den kniviga frågan varför vi tycker illa om och t.om. hatar andra människor, och att det finns en "fiende inom oss". Efter detta beskriver han meditationen metta bhavana, odlandet av metta i fem stadier. Mettas relation till medkänsla, glädje och jämnmod tas också upp. Slutligen avslöjar Sangharakshita att metta kan leda oss hela vägen till insikt i tillvarons natur, där vi kan gå bortom all själv-upptagenhet och därmed kan bli vän till hela världen. Inte nog med det, han slår också fast att vår naturliga arvedel är glädje.

Det här är blott en kort sammanfattning av boken innehåll. Du kommer säkert upptäcka att metta och kärleksfull vänlighet är mycket mer än en känsla och att budskapet i suttan är långt mer utmanande - och befriande - än vad många kärleksbudskap tycks antyda. Det är så lätt att säga att allt vi behöver är kärlek, men hur vi ska komma dit är sällan tydligt beskrivet.

I kölvattnet av mindfulness har det kommit en ny våg av buddhistisk undervisning som kallas self-compassion, som inspirerats av Buddhas undervisning om metta eller kärleksfull vänlighet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Buddhas ord om kärleksfull vänlighet : en kommentar till Karaniya metta sutta
 2. +
 3. Buddhas väg till medvetenhet : en vägledning till Satipatthana-sutta

De som köpt den här boken har ofta också köpt Buddhas väg till medvetenhet : en vägledning ti... av Sangharakshita (häftad).

Köp båda 2 för 410 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Buddhas ord om kärleksfull vänlighet : en kommentar till Karaniya metta sutta. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. METTA.
  Jan Koldenius, 3 december 2019

  Ibland har jag mött människor med kunskap och egenskaper som sätter min egen strävan efter ett rättskaffens liv i en milt avslöjande belysning. I ljuset av kärleksfull vänlighet, metta, betraktas mina tillkortakommanden som glädjande insikter i vad som kanske är möjligt att förändra, vad det kan löna sig att vara uppmärksam på. Och jag har bugat och tagit till mig, tacksam för att mötet kom till stånd.
  Ibland kan mötet med en bok ha samma avslöjande och uppbyggliga effekt. Fast med den sk... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Sangharakshita