Skånska mord (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
208
Utgivningsdatum
2021-12-01
Upplaga
2
Förlag
Polaris Fakta
Medarbetare
Castoriano, Martine (foto)
Dimensioner
218 x 170 x 20 mm
Vikt
565 g
SAB
Oer
ISBN
9789189215726
Skånska mord (häftad)

Skånska mord

Häftad,  Svenska, 2021-12-01
149

Just nu 10% rabatt på allt! Använd kod SEP23

Gäller t.o.m. 28 september 2023. Villkor

  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Nyutgåva! Hyllade och prisbelönta Skånska mord gavs ursprungligen ut 2010. Det är en bok om mord och straff i Skåne under 150 år. Om svindlande förhoppningar om rikedom som slutar med bödelns yxa över nacken, om kallblodig grymhet, skräck, raseri, hjälplöshet och förintande sorg.

I tolv brottsfall möter vi mördare och offer, domare och advokater. Mustiga historier som både skrämmer och fascinerar. Till exempel rånförsöket mot Hans Henrik Malmborg i Malmö som spårade ur och slutade i ett blodbad och den kallsinnige Veberödsmannen som gjorde sig skyldig till fruktansvärda mordbränder. Därutöver berättar Jan Hemmel om dödsstraffet och bödlarna, om fängelsernas utveckling och om de skillingtryck som gav uttryck för hur befolkningen såg på händelserna.

Några av berättelserna bildade underlag för dramaserien Skånska mord som sändes i SVT 1986. Det blev en av de mest populära tv-serierna genom tiderna och Ernst-Hugo Järegård gjorde oförglömliga porträtt av bland annat Veberödsmannen och Esarparen.

Jan Hemmel var regissör och tv-producent (1933 2017). Han regisserade några av avsnitten i tv-serien Skånska mord och blev då inspirerad att tillsammans med fotografen Martine Castoriano berätta mer om skånska missdådare, illgärningsmän och olycksfåglar. Boken Skånska mord blev 2010 belönad med Svenska Deckarakademins pris för bästa faktabok med motiveringen: Klassiska mordfall, presenterade med kulturhistorisk fördjupning.

Röster om boken:

"I sin faktarikedom är de fall som skildras en intressant motpol till de många spekulativa våldsskildringar som numera återkommande erbjuds i allehanda medier. Bokens layout är föredömlig med sina svartvita foton och illustrationer från olika tider och sammanhang knutna till respektive mord." - BTJ
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Skånska mord
  2. +
  3. Åttonde huset : till åminnelse av en flicka

De som köpt den här boken har ofta också köpt Åttonde huset : till åminnelse av en flicka av Linda Segtnan (kartonnage).

Köp båda 2 för 388 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jan Hemmel

  • Vem var du Axel Ebbe? Ett konstnärsliv

    Jan Hemmel

    Vem var Du Axel Ebbe? Så heter den vackra boken, berättelsen om en originell och mångsidig konstnär, skulptör, tecknare och författare, född 1868, död 1941. Axel Ebbe var en passionerad man, i liv och konst. Han förenade en klassisk europeisk skul...