Skånska mord (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2021-12-01
Förlag
Roos & Tegner
ISBN
9789189215726
Skånska mord (häftad)

Skånska mord

Häftad Svenska, 2021-12-01
149
Ännu ej utkommen – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken boken går att köpa.
Nyutgåva! Hyllade och prisbelönta Skånska mord gavs ursprungligen ut 2010. Det är en bok om mord och straff i Skåne under 150 år. Om svindlande förhoppningar om rikedom som slutar med bödelns yxa över nacken, om kallblodig grymhet, skräck, raseri, hjälplöshet och förintande sorg.

I tolv brottsfall möter vi mördare och offer, domare och advokater. Mustiga historier som både skrämmer och fascinerar. Till exempel rånförsöket mot Hans Henrik Malmborg i Malmö som spårade ur och slutade i ett blodbad och den kallsinnige Veberödsmannen som gjorde sig skyldig till fruktansvärda mordbränder. Därutöver berättar Jan Hemmel om dödsstraffet och bödlarna, om fängelsernas utveckling och om de skillingtryck som gav uttryck för hur befolkningen såg på händelserna.

Några av berättelserna bildade underlag för dramaserien Skånska mord som sändes i SVT 1986. Det blev en av de mest populära tv-serierna genom tiderna och Ernst-Hugo Järegård gjorde oförglömliga porträtt av bland annat Veberödsmannen och Esarparen.

Jan Hemmel var regissör och tv-producent (1933 2017). Han regisserade några av avsnitten i tv-serien Skånska mord och blev då inspirerad att tillsammans med fotografen Martine Castoriano berätta mer om skånska missdådare, illgärningsmän och olycksfåglar. Boken Skånska mord blev 2010 belönad med Svenska Deckarakademins pris för bästa faktabok med motiveringen: Klassiska mordfall, presenterade med kulturhistorisk fördjupning.
Visa hela texten

Fler böcker av Jan Hemmel

  • Vem var du Axel Ebbe? Ett konstnärsliv

    Jan Hemmel

    Vem var Du Axel Ebbe? Så heter den vackra boken, berättelsen om en originell och mångsidig konstnär, skulptör, tecknare och författare, född 1868, död 1941. Axel Ebbe var en passionerad man, i liv och konst. Han förenade en klassisk europeisk skul...