Att inventera lök- och knölväxter (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
CBM s skriftserie (del 36)
Antal sidor
175
Utgivningsdatum
2010-11-22
Upplaga
1
Förlag
Centrum för Biologisk Mångfald
Medarbetare
Henell Grafiska Form AB (form)
Dimensioner
208 x 148 x 10 mm
Vikt
260 g
SAB
Uffbd,Qef
ISBN
9789189232440
Att inventera lök- och knölväxter (häftad)

Att inventera lök- och knölväxter

Häftad Svenska, 2010-11-22
99
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
"Att inventera lök- och knölväxter - en handledning" innehåller beskrivningar och fakta om äldre lök- och knölväxter i Sverige, deras ursprung, egenskaper och historia. I boken finns fakta om hur man identifierar äldre lök- och knölväxter som har odlingshistoria i Sverige före andra världskriget. Låt dig inspireras av hortonomen Karin Perssons bok att gå ut och inventera en gammal trädgård och ta hand om de gamla lök- och knölväxterna.

Påskliljan, snöklockan och madonnaliljan hör till de äldsta lök- och knölväxterna i Sverige, och introducerades troligen redan på medeltiden. Andra populära lökväxter såsom hyacinter, morgonstjärna, pärlhyacinter, snödroppar och tulpaner infördes under 1600-talet. På 1800-talet introducerades nyheter som dahlior och begonior. De vårblommande lökarna och knölarna är lättodlade och långlivade, vilket har bidragit till att de ofta kan påträffas i och utanför äldre trädgårdar. Med tiden har lökarna anpassat sig till vårt klimat och jordmån här i Norden. De sommarblommande arterna har inte anpassat sig till vårt klimat på samma sätt, utan måste tas upp och förvaras frostfritt under den kalla årstiden. Trots detta merarbete finns det lök- och knölväxter som har en mer än 100-årig odlingshistoria i Sverige. Dessa växter har både en rik kulturhistoria att värna om och en genetisk mångfald som är viktig att ta tillvara.

"Att inventera lök- och knölväxter" ges ut av Centrum för biologisk mångfald (SLU och Uppsala universitet) där Programmet för odlad mångfald (POM) bedriver "Lök- och knöluppropet" sedan 2006, en landsomfattande inventering av lökar och knölar som har hållits i odling i Sverige sedan före 1940. Målet med Lök- och knöluppropet är att hitta och försöka identifiera äldre lök- och knölväxter och bevara dem för framtiden. De mest intressanta fynden kommer att bevaras genom en nationell genbank. Med hjälp av lokala klonarkiv runt om i Sverige ska de gamla perennerna i framtiden också visas upp för alla intresserade. Med boken vill man skapa intresse för och sprida kunskap om äldre lök- och knölväxter, men också tillhandahålla ett hjälpmedel för den som inventerar en äldre trädgård.

"Att inventera lök- och knölväxter" är den senaste i raden av vackra och innehållsrika publikationer från POM:s olika växtupprop. Tidigare utgivna böcker handlar om rosor, perenner, narcisser samt träd och buskar.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Att inventera lök- och knölväxter
  2. +
  3. Roshandboken : allt om sorter, plantering och skötsel

De som köpt den här boken har ofta också köpt Roshandboken : allt om sorter, plantering och s... av David Carlson (häftad).

Köp båda 2 för 188 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Karin Persson