Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
201
Utgivningsdatum
2021-04-16
Upplaga
1
Förlag
Ebes förlag
Medarbetare
Berglund, Eva-Karin (form)
Dimensioner
210 x 135 x 20 mm
Vikt
396 g
SAB
Hc
ISBN
9789189263086
Gosse B3275 : berättelsen om en stulen barndom (inbunden)

Gosse B3275 : berättelsen om en stulen barndom

Inbunden Svenska, 2021-04-16
213
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Intet ont anande vaknar en femårig gosse om morgonen till sin kärleksfulla och bekymmerslösa tillvaro, men under dagen slår katastrofen till som en blixt från klar himmel. Gossen får möta ondskan och elakheten redan innan solen hunnit gå ned. Han får gråta sig till sömns i en träsoffa i ett okänt kök, omgiven av helt okända människor. Miljön är honom helt främmande och han förvandlas i ett slag till ett opersonligt nummer i en personakt i samhällets arkiv: Gosse B3275. 

I denna roman får du följa gossens egen skildring över hur det gick till. Ta del av hans berättelse om tio år av förnedring och misshandel, men också hur han överlevde utan att tappa förståndet, trots att man försökte hävda just det. Läs också om hur livet gav honom tillräckligt med näring före katastrofen, för att kunna stå ut och inte låta sig kuvas. Följ med när han i unga år bestämmer sig för att själv ta kommandot över sitt liv och hur han varsamt bygger upp en tillvaro som blir till en sagolik seger och ett lyckligt liv.

***

Hade han varit extra besvärlig och i hennes ögon riktigt olydig, kanske tagit för lång tid på sig för något ärende han skulle utföra, beordrades han gå ut i skogen och bryta ris att pryglas med när "far" kom hem. Det hände att "far" blev som  besatt och slog i vilt raseri tills "mor" slutligen skrek: "Sluta, det räcker nu, Martin, sluta nu innan du slår ihjäl honom!"

***

Publiceras i BTJ-häftet nr 15, 2021.
Lektör Maria Fridstjerna

Boken är en gripande skildring av ett utsatt barn, men likväl en berättelse om en pojke som överlever, visar en osannolik styrka och upplever en livsvändning, som han till fullo tar vara på. Språket är lättfattligt och oförblommerat. //

Boken är viktig och kan utgöra ett centralt inslag i socionomutbildningen. Texten är också ett betydande historiskt dokument om barnavården, men också en fantastisk historia om hur svåra uppväxtvillkor kan övervinnas och leda till ett gott liv.
WOW!!! 

Alltså, vilken gripande livshistoria som mynnar ut i en fantastisk roman och bok! Jag har slukat boken på fyra timmar. En röd tråd finns från början till slut. Lätt att följa med i handlingen. Den skulle även kunna användas som litteratur för blivande socionomer, förskollärare och lärare. Jag ser fram emot att se boken ute i bokaffärerna och på nätet! 

Dragana Jevtic Grbavac

Lektor, Växjö Universitet
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Gosse B3275 : berättelsen om en stulen barndom
  2. +
  3. Sista solglimten : ett barns kamp i skuggan av två kulturer

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sista solglimten : ett barns kamp i skuggan av ... av Shewin Hamadbag (inbunden).

Köp båda 2 för 397 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »