Stenbryggan (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
267
Utgivningsdatum
2021-12-14
Förlag
Lava Förlag
Dimensioner
16 x 199 x 135 mm
Vikt
330 g
SAB
Hc
ISBN
9789189269378

Stenbryggan

(2 röster)  |   Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2021-12-14
227
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 3-6 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
"Lyssnar man noga kan man i stillheten höra svaga ljud av åror som doppas i vatten. Jämna årtag som kommer allt närmare och i fjärran skymtar en träbåt. En långsmal och smäcker båt blir synlig. Den ros av en man vars överkropp rör sig fram och åter när han med långa årtag för båten framåt. I aktern sitter en ung kvinna med ett huckle knutet om det röda håret. De ostyriga lockarna som letar sig ut under hucklet glänser i solen. Kvinnan ser med nyfiken blick bort mot den plats där båten ska lägga till.
Det är i början av juni år 1820 i Lappland. Det lugna vattnet är Kaalasjärvi, i Kalix älvens övre del. Den unga kvinnan heter Ella och mannen med de lugna årtagen, Mickel. De kommer från den lilla byn Kelokka, inte långt från Kebnekajse. De är på väg österut."

Med ett målande språk inbjuder Mary Fjällborg läsaren in i en värld det inte finns mycket berättat om, ett tidigt 1800-tal då delar av Lappland tog emot dem som försökte skapa sig ett nytt liv och försörjning.

Det unga paret Ella och Mickel är huvudpersonerna i Stenbryggan. Fulla av drömmar bygger de sitt hem som sakta växer till hus, åkrar och inte minst barn. Men livet är inte lätt. Jorden bjuder på motstånd, kroppen tar stryk, lust och längtan slåss med varandra. Ibland glimrar kärleken till i allt det strävsamma och ger kraft. Men misslyckanden och besvikelser tär på Ella och Mickel. Livet blir något helt annat än den där dagen de rodde längs Kalixälven och fann den blommande ängen.

Mary Fjällborg, bidrar med sin roman Stenbryggan till att Lapplands tidiga nybyggarhistoria gestaltas. Berättelsen grundar sig på muntliga berättelser och rättegångshandlingar från Jukkasjärvi tingslags häradsrätts domböcker åren1835, 1836 och 1837 men är i övrigt skapat av författaren.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Stenbryggan
 2. +
 3. Näverkonten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Näverkonten av Mary Fjällborg (häftad).

Köp båda 2 för 522 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Stenbryggan. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Stenbryggan
  Siv Anna-Lena Sjöblom, 15 februari 2022

  Fantastiskt bok skriven av Mary Fjällborg. Hur levernet var förr i tiden, hur de fick slita för att få ihop vardagen. Tragiskt med barn som kom och gick. Hur kvinnan blev behandlad av sin man, med ett tragiskt avslut.
  Känner vemod efter jag läst boken, veta hur det varit förr i tiden, eftersom jag har förfäder där i norr.
  Ger Mary högsta betyg.

 2. Stenbryggan
  eva thorneus, 24 januari 2022

  För mig var boken läsvärd eftersom jag vistats i dessa trakter i 60 år. Det var som att uppleva allt "live".
  Platserna var för mig bekanta och att få uppleva denna berättelse i dåtid kändes helt fantastiskt.
  Kapitlen var lagomt långa så man kunde pausa när som helst och det var enkelt och bra skrivet.
  Mary är dessutom min väninna sedan 70-talet och vi har också varit kollegor på LKAB i 20 år och fortsätter att hålla kontakt.
  Ringde henne för en eloge och passade på att interv... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Mary Fjällborg

 • Näverkonten

  Mary Fjällborg

  Fulla av drömmar har Ella och Mickel byggt sitt hem i Luspaniemi. Ensamheten och kampen om överlevnad tär på krafterna. Pigan Britta kommer till huset och med henne glädjen. Livet blir lättare att leva. Men med pigan kommer också frestelserna. En ...