Bobby Fischer : en biografi (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
393
Utgivningsdatum
2021-03-12
Förlag
Vulkan
SAB
Rbz Fischer, Bobby
ISBN
9789189286290
Bobby Fischer : en biografi (häftad)

Bobby Fischer : en biografi

(2 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad Svenska, 2021-03-12
289
 • Skickas inom 5-8 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
I början av september 1972 dominerades världens löpsedlar och tidningar av uppgift en att Bobby Fischer blivit världsmästare i schack. Det var förstås i första hand en personlig seger, men det var mer än så. I en episk match i Island hade han besegrat den regerande mästaren Boris Spassky från Sovjetunionen. Den 29-årige amerikanen hade brutit en mångårig dominans, som det stora landet i öster innehaft. Det var symboliskt därmed även en seger i det "kalla kriget".

Robert James "Bobby" Fischer fick som 6-åring en litet schackspel i plast, ämnat som en leksak. Han lärde sig snabbt spelets grunder och inom kort var han besatt av spelet. Han gjorde snabba framsteg och vann titlar vid mycket unga år. Som 13-åring uppgav han självsäkert för en journalist, att hans mål var att bli bäst i världen. 1972 var målet nått. Till allas förvåning slutade han då att spela och den en gång världsberömde personen föll under många år i glömska.

Ett par decennier senare dök han åter upp i offentlighetens ljus, då i mindre smickrande sammanhang. Bobby Fischer var utan tvekan en av de allra främsta schackspelare världen skådat. Han var också en komplex person.

I denna renodlade biografi, den första på svenska, beskrivs utförligt hans dramatiska liv - från vaggan till graven. Boken är rikligt illustrerad.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Bobby Fischer : en biografi
 2. +
 3. Rolf Martens : schackgeniet, maoisten och motståndsmannen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Rolf Martens : schackgeniet, maoisten och motst... av Axel Smith, Fredrik Danelius, Calle Erlandsson (inbunden).

Köp båda 2 för 598 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Bobby Fischer : en biografi. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Schackspelets Rimbaud.
  Dr. Larson., 7 juli 2022

  Bobby Fischer är schackspelets Rimbaud - rastlöst trollbindande, intensivt undanglidande, kärnfullt gåtfull, bestialiskt säregen och livsfarlig på schackbrädet. Måhända led han av en paranoid personlighetsstörning. Han hade 180 i IQ. Levde asketiskt. Jagade böcker på antikvariaten. Blev världsmästare och försvann. Dog 2008. Graven öppnandes kl.03 på natten. DNA skulle tas. En intressant biografi. Den första på svenska.

 2. Urvattnad
  Torsus, 7 maj 2021

  Nej, jag måste tyvärr säga att den här boken inte är bra...
  Den liknar en uppsatsskrivning i skolan där skribenten bara vill få ur sig tillräckligt många ord snabbt för att sedan ta rast och spela fotboll.

  Det är lite i stilen: "DET hände...och DET och DET och DET"

  Dessutom verkar han ha blandat ihop och rört ihop olika tidshändelser och framför allt går han inte alls in på djupet.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Magnus Carlsson