Den hotade demokratin : så kan den räddas i populismens tid (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
199
Utgivningsdatum
2021-04-21
Upplaga
1
Förlag
Ekerlids
Dimensioner
210 x 135 x 19 mm
Vikt
290 g
SAB
Occ
ISBN
9789189323100
Den hotade demokratin : så kan den räddas i populismens tid (häftad)

Den hotade demokratin : så kan den räddas i populismens tid

(12 röster)  |  Läs 4 recensioner
Häftad Svenska, 2021-04-21
229
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Den framtida demokratin går inte att ta för given i Sverige. Olle Wästberg, tidigare ordförande i den statliga Demokratiutredningen, ser riskerna och möjligheterna till räddning.

Sverige är inte immunt mot sådana antidemokratiska omvälvningar som skett åtskilliga länder där populistiska partier vuxit sig starka. Det svenska systemet ligger vidöppet för samma angrepp som skett i Ungern och Polen på demokratiska institutioner, domstolar och medier.

Putin, Erdogan, Orbán och andra auktoritära ledare har ursprungligen blivit folkvalda och sedan utnyttjat situationen. Också Donald Trump hade auktoritära ambitioner, men den amerikanska konstitutionen går inte att lätt ändra. Det gör den svenska grundlagen. Demokratin i Sverige kulle kunna upphävas på fjorton månader.

Opinionsbildningen har blivit digitalt dominerad. Det har ökat riskerna för extremism, liksom för propagandakrig mot Sverige.

Den svenska demokratin måste utvecklas genom att medborgare ska kunna göra sin röst hörd också mellan valen. De valda representanterna bör bli mer välkända, mer representativa och ha närmare kontakter med väljarna. Trösklarna mot autokratisering av Sverige måste höjas.

Olle Wästberg har en bred bakgrund kring demokratin. Han har varit liberal riksdagsledamot, statssekreterare i finansdepartementet, chefredaktör för Expressen, ordförande i Sveriges radio, svensk generalkonsul i New York träffat såväl Donald Trump som Joe Biden generaldirektör för Svenska institutet, officiellt ansvarig för Raoul Wallenberg 100 år, krigsplacerad som en av cheferna för svenskt psykologiskt försvar och var ordförande i 2014 års statliga demokratiutredning.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den hotade demokratin : så kan den räddas i populismens tid
 2. +
 3. Demokrati : en liten bok om en stor sak

De som köpt den här boken har ofta också köpt Demokrati : en liten bok om en stor sak av Sofia Näsström (inbunden).

Köp båda 2 för 427 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Den hotade demokratin : så kan den räddas i populismens tid. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Att vara liberal är att vara kluven.
  Hans Skagerlind, 20 augusti 2021

  Olle Wästberg är välmenande och oroad över demokratins utveckling. Boken är intressant läsning men som varande liberal har han uppenbara svårigheter att till fullo förstå bakgrunden till dagens hot mot demokratin. Här finns igen självkritik mot den liberala privatiseringen av välfärdssektorn. Ju mer av vår välfärd som privatiseras desto mindre blir medborgarnas demokratiska inflytande över gemensamma politiska frågor. De, politiker som ska ta ansvar i kommunerna avsvär sig detsamma i takt ... Läs hela recensionen

 2. Halvfärdiga memoarer och anekdoter
  Sun, 18 augusti 2021

  Allvarliga problem men föga kittlande läsning. På knappt 200 sidor försöker Olle Wästberg lägga ut sina tankar om hur demokratin kan räddas i populismens tid. Nyckelordet här är försöker. För trots titels utlovande att förklara hur demokratin just ska räddas skulle en mer trovärdig titel vara i stilen med att "förvaras tills populismen har blåst förbi". Anledning är att många av de förslag som presenteras försvårar bara för populister att avskaffa demokratin men missar att i någon större mån ... Läs hela recensionen

 3. Ytlig
  D Eriksson, 12 maj 2021

  Wästberg är anekdotisk och ger massor av "exempel" men bevisar på inget sätt de starkt vinklade åsikter han framför. Likt Arnstad söker han febrilt efter sådant som stärker hans förutfattade mening.

 4. Farhågor i populismens tidevarv
  Gerard Müller, 12 maj 2021

  Olle Wästberg ger en högintressant, saklig och relevant världsbild av demokratins tillstånd. Med skriftställarens nyanserade palett kontrasterar han likheter och skillnader i dagens och morgondagens väg- och målval på ett tankeväckande och initierat sätt.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Olle Wästberg

 • I tidens skugga : verksamhetsberättelse från 1945

  Olle Wästberg

    Olle Wästberg skildrar i boken uppväxten med sin bror Per och berättar om släkten: Judar och karoliner. Han började skriva debattartiklar vid 15 års ålder och har hållit på med detta i drygt sex decennier. Han har också varit politiskt akti...

 • Folkstyret i rädslans tid

  Olle Wästberg, Daniel Lindvall

  Varningslamporna blinkar för demokratin. Den auktoritära populismen sveper över världen, uppmuntrad av Donald Trumps valseger. I amerikansk debatt har det talats om The Weimar Moment . Demokratin står inför betydande utmaningar och ingenting tyder...