Offerdal - från spädbarnsdöd till välfärd (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
233
Utgivningsdatum
2021-11-09
Upplaga
1
Förlag
Ekerlids
Dimensioner
247 x 225 x 21 mm
Vikt
818 g
SAB
Kt
ISBN
9789189323230
Offerdal - från spädbarnsdöd till välfärd (inbunden)

Offerdal - från spädbarnsdöd till välfärd

(3 röster)
Inbunden Svenska, 2021-11-09
219
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
 

Under senare delen av 1700-talet och under 1800-talet minskade dödligheten i Sverige. Som en konsekvens fick vi en mycket kraftig befolkningsökning som vi lyckades bemästra genom en agrar revolution. De självägande bönderna kom att spela en nyckelroll i denna omvandling.

I Offerdal i västra Jämtland var befolkningsökningen högre än genomsnittet i landet. I boken får vi följa hur sockenborna genom hårt arbete, moderniseringar, sjösänkningar, nybyggen vid fjällets kant och genom emigrationen till Amerika lyckas bemästra den utmaning de stod inför.

Det här är en berättelse om landsbygdens folk i en socken i Sverige under 1800-talet. Men samma berättelse hade kunnat berättas från många andra socknar runt om i vårt land från spädbarnsdöd till välfärdsland.

När jag började läsa den här boken trodde jag att det var en historia om Offerdals socken i Jämtlands län, men det visade det sig inte vara. Inte bara, i alla fall. Det här är historien om dig och mig, var i Sverige vi än växt upp och var vi än lever och verkar.

Johan Norberg, författare, i förordet

Sam Olofsson har studerat historia vid Lunds universitet och har under drygt 20 år undervisat i historia inom det internationella gymnasieprogrammet International Baccalaureate. Han har också arbetat för Oxford Study Courses och med examensförberedande undervisning i Oxford och på Boston Summer School på Harvard i USA. Sam Olofsson har författat ett antal läroböcker i historia.

 
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Offerdal - från spädbarnsdöd till välfärd
  2. +
  3. Det fallna imperiet : Ryssland och väst under Vladimir Putin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det fallna imperiet : Ryssland och väst under V... av Martin Kragh (inbunden).

Köp båda 2 för 328 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Sam Olofsson