Mellan forskning och politik : 50 år av samhällsdebatt (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
412
Utgivningsdatum
2021-09-22
Upplaga
1
Förlag
Ekerlids
Medarbetare
Ortmark, Eva (red.)
Dimensioner
215 x 145 x 30 mm
Vikt
590 g
SAB
Qad
ISBN
9789189323315
Mellan forskning och politik : 50 år av samhällsdebatt (inbunden)

Mellan forskning och politik : 50 år av samhällsdebatt

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2021-09-22
229
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Professor Lars Calmfors har verkat i fem decennier som forskare i nationalekonomi, samhällsdebattör och rådgivare till olika regeringar. Under dessa år har Sverige mött olika ekonomiska problem: inflation och kostnadskriser på 1970- och 80-talen, massarbetslöshet och skenande statsskuld under 1990-talskrisen, recession i samband med den globala finanskrisen 2008-09, bristande integration av utrikes födda och senast coronakrisen.

Här ger Calmfors sin personliga skildring av hur samspelet mellan ekonomer och politiker fungerat. Det handlar om penning-och finanspolitiken, sysselsättningen och varför Sverige inte gick med i EMU. En fråga som blivit särskilt aktuell under coronapandemin är vilken roll forskare bör spela i samhällsdebatten.

Calmfors skildrar ekonomernas tänkande men ger också anekdotiska ögonblicksbilder av mellanhavanden med politiker som Per Ahlmark, Torbjörn Fälldin, Bengt Westerberg, Anne Wibble, Göran Persson, Erik Åsbrink, Gudrun Schyman, Anders Borg och Magdalena Andersson. Ibland har relationerna fungerat väl, ibland har de varit problematiska.

Lars Calmfors är forskare vid IFN och professor emeritus i internationell ekonomi vid IIES, Stockholms universitet. Han ingår i finansminister Magdalena Anderssons referensgrupp för ekonomiska coronafrågor.

Det är en frustande intressant läsning, rappt och elegant skrivet. Med knivskarp och lågmäld retorik - stark i sak, ständigt relevant, egensinnig - har hans analyser ofta varit dräpande.

Pernilla Ström i Sydsvenska Dagbladet

Mycket läsvärda memoarer.

Yngve Sunesson i Skånska Dagbladet

 
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Mellan forskning och politik : 50 år av samhällsdebatt
  2. +
  3. Omstartskommissionen : idéer för ett starkare Sverige

De som köpt den här boken har ofta också köpt Omstartskommissionen : idéer för ett starkare S... av Klas Eklund, Lars Calmfors, Maria Wetterstrand, Amy Loutfi, Oskar Nordström Skans (häftad).

Köp båda 2 för 352 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Lars Calmfors