Den heliga hästen : i myter och religioner genom årtusenden (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
127
Utgivningsdatum
2023-08-15
Upplaga
1
Förlag
Ekerlids
Dimensioner
25 x 192 x 125 mm
Vikt
225 g
SAB
Qdfd,Cm
ISBN
9789189323810

Den heliga hästen : i myter och religioner genom årtusenden

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2023-08-15
208
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Boken handlar om hästen som helig varelse, om dess kontakt med både himlen och underjorden. Denna unika status har den haft i folktro, mytologier och religioner över hela världen.

Läs om hur solgudar körde över himlavalvet med sina hästspann för att solen skulle gå upp. Olika gnäggningar och hovspår troddes kunna ge orakelsvar i flera kulturer. En talisman, karvad ur en mammutbete till en hästfigur, har visat sig vara 45 000 år gammal. Keltiska kungar skulle inför kröningen sova inuti skinnet av en offrad häst. Islandshästen kallades för Gudarnas häst.

Läs också om hur hästar begravdes i magiskt syfte vid och under kyrkor. Vidare om hur det arabiska fullblodet avlades fram utifrån en stark religiös övertygelse. Om hästoffret Ashvamedha i den vediska religionen i Indien, i vilket det ingick ett rituellt samlag med den offrade hingsten. Detta är en bok för alla hästmänniskor och alla kulturhistoriskt och religionshistoriskt intresserade. Hästens unika status som andlig symbol har inte tidigare uppmärksammats i populärvetenskaplig form.

Lotte Mjöberg är utbildad till såväl journalist som lärare och har universitetsstudier i bland annat etnologi, konstvetenskap och religionsvetenskap. Hon är författare till flera böcker, den senaste är en handbok i fackboksskrivande Ett, två, tre, fackbok! från idé till framgång (Ordfront Förlag). Hästintresset har hon haft hela livet och även ägt tre egna islandshästar: Jói, Sómi och Atli.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den heliga hästen : i myter och religioner genom årtusenden
 2. +
 3. Pojken, mullvaden, räven och hästen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie MacKesy (inbunden).

Köp båda 2 för 447 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Den heliga hästen : i myter och religioner genom årtusenden. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mycket intressant!
  Karin, 5 maj 2024

  Mycket intressant om ett ämne som ingen annan tidigare uppmärksammat. Ger en helhetsbild på ett populärvetenskapligt , inspirerande och lättläst sätt.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Lotte Mjöberg

 • Ett, två, tre, fackbok! : från idé till framgång

  Lotte Mjöberg

  DET KAN HANDLA om lerduveskytte, vikingatiden, personlig utveckling eller en aktuell samhällsfråga. Är man intresserad av ett ämne, vill man lära sig mer om det men också dela med sig av sina kunskaper. Ett, två, tre, fackbok! är Sveriges första l...

 • Ett, två, tre, fackbok!

  Lotte Mjöberg

  DET KAN HANDLA om lerduveskytte, vikingatiden, personlig utveckling eller en aktuell samhällsfråga. Är man intresserad av ett ämne, vill man lära sig mer om det men också dela med sig av sina kunskaper. Ett, två, tre, fackbok! är Sveriges första l...