Julia Caesar - karriär på ilsket humör (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (57.9 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2023-04-17
Förlag
Ekerlids Förlag
ISBN
9789189323841

Julia Caesar - karriär på ilsket humör E-bok

E-bok,  Svenska, 2023-04-17
179
Billigast på PriceRunner
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Med sitt särpräglade utseende och barska framtoning - och en röst som gick ut-över det mesta - blev hon film- och teatersveriges mest älskade krutkärring. Julia Cæsar (1885-1971) var med i fler svenska långfilmer än någon annan svensk aktris. Men störst var hon på Stockholms friluftsteatrar och revyscener, där hon var publikfavorit i över fyrtio år. Som 83-åring krönte hon sin långa karriär med en svensktoppsplacering 1968, där hon vrålade refrängen Jonaajted stejts ov Ameerka så taket lyfte i radiostudion.

Julia Cæsar var hennes riktiga namn, och hon växte upp under fattiga förhållanden i Stockholm. I tonåren bodde hon på skyddshem, men hon tog sig snart till teatern som var hennes stora dröm. Tidigt träffade hon operettsångerskan Frida Falk, som blev hennes livspartner.

Boken ger bilden av en kvinna med stark vilja och stort publiktycke. Den berättar också om teatrarna där Julia spelade, och om den folkliga filmgenre hon oftast syns i: filmlustspel, lättsamma komedier, farser och filmerna om seriefigurer som Åsa-Nisse, 91:an Karlsson och Kronblom. Lika älskade av publiken som hatade av kritikerna.

Anna-Maria Blomgren är fil. dr. i statsvetenskap och arbetar som utredare. Hon har gett ut romanen Alla är svin och skrivit böcker om nyliberal politisk filosofi, teaterpolitik och politik mot rasistiskt våld.

Roger Blomgren är professor i biblioteks- och informationsvetenskap med inriktning mot kulturpolitik. Han har bland annat skrivit böcker och artiklar om svensk filmpolitik, teaterpolitik och svensk kulturpolitisk debatt.

EPUB3: Reflowable
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

  • Biblioteksgeografin : en antologi om biblioteksväsende och biblioteksforskning

    Roger Blomgren, Katarina Elzbieta Michnik, Johan Sundeen, Sara Ahlryd, Pia Borrman

    Biblioteksgeografin är ett översiktsverk som på ett kartläggande vis introducerar de vanligaste bibliotekstyperna i Sverige samt sätter in dem i relevanta begreppsliga, juridiska och historiska sammanhang. I antologin presenteras och analyseras et...

  • Kvalitet, text, makt : ett triangeldrama

    Stefan Eklund, Anders Frenander, Linnéa Lindsköld, Roger Blomgren, Christer Wigerfelt

    En antologi om Text, Kvalitet och Makt i olika konstellationer. Inbegriper både kulturutövare och kulturpolitiker. Medförfattare är publicister eller forskare från Centrum för kulturpolitiks forskning i Borås; Stefan Eklund, chefredaktör Borås Tid...