Från Savolaxbrigaden till Särskilda skyddsgruppen : svenska specialoperationer och specialförband från medeltid till 1995 (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
350
Utgivningsdatum
2022-07-15
Upplaga
1
Förlag
Nordic Academic Press
Dimensioner
227 x 158 x 27 mm
Vikt
708 g
SAB
S:k
ISBN
9789189361270
Från Savolaxbrigaden till Särskilda skyddsgruppen : svenska specialoperationer och specialförband från medeltid till 1995 (inbunden)

Från Savolaxbrigaden till Särskilda skyddsgruppen : svenska specialoperationer och specialförband från medeltid till 1995

(1 röst)
Inbunden, Svenska, 2022-07-15
259
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
 

Få militära verksamheter omges av en så tät mytbildning som specialförbanden. I den här boken får vi dock en grundlig inblick i verklighetens svenska specialoperationer och specialförbandens aktiviteter alltifrån medeltiden till 1990-talet. Boken är den första historiska analysen av fenomenet specialoperationer och okonventionella militära aktiviteter i Sverige.

Bland föregångarna till dagens specialförband hittar vi bland annat 1700-talets jägare, svenska kosacker, underrättelseagenter och kalla krigets olika jägarförband. Historien om dessa kan göras lång, men tyngdpunkten i denna volym ligger på tiden för det andra världskriget och kalla kriget.

Författarna berättar om kända och okända aktörer som finska officerare i den gemensamma krigsmakten före 1809, eller militärreformatorn Hugo Raab och andra frivilliga i Danmark 1864. Viktiga roller hade även de anonyma underrättelseoperatörerna under första världskriget och kalla kriget, men även i vidare kretsar välkända personer som språkvetaren Gunnar Jarring samt överbefälhavare som Helge Jung och Bengt Gustafsson.

Författarna är alla tre knutna till den Militärhistoriska avdelningen vid Försvarshögskolan.

 
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Från Savolaxbrigaden till Särskilda skyddsgruppen : svenska specialoperationer och specialförband från medeltid till 1995
  2. +
  3. Rysslands historia : från Alexander II till Vladimir Putin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Rysslands historia : från Alexander II till Vla... av Martin Kragh (inbunden).

Köp båda 2 för 538 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna