Maktordningar och motstånd : forskarperspektiv på #metoo i Sverige (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
352
Utgivningsdatum
2022-12-14
Upplaga
1
Förlag
Nordic Academic Press
Dimensioner
230 x 150 x 28 mm
Vikt
698 g
SAB
Ohj
ISBN
9789189361492
Maktordningar och motstånd : forskarperspektiv på #metoo i Sverige (inbunden)

Maktordningar och motstånd : forskarperspektiv på #metoo i Sverige

Inbunden,  Svenska, 2022-12-14
232
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Den svenska #metoo-rörelsen samlade under sina första två år (20172019) mer än 100 000 deltagare från över 70 olika yrken och samhällsområden. I Maktordningar och motstånd belyser en grupp forskare rörelsen ur olika perspektiv och tecknar en flerdimensionell bild av hur #metoo-aktivismen i Sverige utvecklades i samspelet mellan teknik och kultur, sociala och traditionella medier, och enskilda aktörers initiativ.

Genom nedslag i olika miljöer visar forskarna hur ett strukturellt förtryck i form av sexism, sexuella trakasserier och sexuellt våld uttrycks och förklaras. De visar även hur förtrycket normaliseras och förstärks i sammanhang som kännetecknas av gränslösa beteenden, maskulinitetsgörande och en utbredd tystnadskultur. Inte minst viktigt framkommer i studien att sexuella trakasserier handlar om maktutövning. Förtrycket blir särskilt tydligt i branscher där många arbetar under prekära omständigheter och där bristen på utvägar ökar risken för de som vågar säga ifrån. Forskningsresultaten visar också hur olika diskriminerande grunder, som till exempel kön, ålder och anställningsform samverkar.

Boken ger en överblick över den svenska #metoo-rörelsens utveckling samt ger en större kunskap om särskilda riskfaktorer. Författarna pekar även ut strategier för att motverka förtryck och möjliggöra förändring.

Antologin är del av forskningsprojektet #metoo-aktivism i Sverige: Utveckling, konsekvenser, strategier, som finansieras av Vetenskapsrådet (nr 2018-01824).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Maktordningar och motstånd : forskarperspektiv på #metoo i Sverige
  2. +
  3. Ett ord för blod

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ett ord för blod av Faysa Idle, Daniel Fridell, Theodor Lundgren (inbunden).

Köp båda 2 för 481 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna