En härva av skuld (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
387
Utgivningsdatum
2005-03-01
Förlag
Minotaur
Översättare
Dorothee Sporrong
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
Snares of Guilt
Dimensioner
110 x 178 x 28 mm
Vikt
200 g
SAB
Hce
ISBN
9789189380998
En härva av skuld (pocket)

En härva av skuld

(1 röst)
Pocket, Svenska, 2005-03-01

Slutsåld

Bradford, i West Yorkshire, har sedan flera år tillbaka präglats av motsättningar mellan stadens olika befolkningsgrupper. Och inte minst är konflikterna stora inom de olika invandrargrupperna. Men Rukhsana och Amajit Mahmood gör sitt bästa för att hålla sig utanför stridigheterna. Tillsammans har de ett lyckligt liv, trots att hon är av sikhiskt ursprung och han är muslim och trots deras familjers hårdnackade motstånd till äktenskapet. När Rukhsana hittas brutalt ihjälslagen rasar hela Amajits värld samman. Det finns ingen som helst förklaring till att någon skulle vilja skada hans vackra och underbara fru. Alla som kände henne tyckte om henne och på läkarmottagningen där hon arbetade var hon en uppskattad kollega. Och att släktingarnas hat varit så starkt att de ville se henne död är en otänkbar tanke för honom.
Kriminalinspektör John Handford får i uppgift att leda mordutredningen. Något som inte ses med blida ögon av stadens muslimska befolkning. För ett år sedan lät han gripa en ung muslimsk pojke för mord och även om det visade sig vara rätt beslut blev hans tillvägagångssätt starkt kritiserat. För att dämpa protesterna får han därför en kollega som själv har invandrarbakgrund # den unge och målmedvetne assistenten Khalid Ali.
Arbetet går trögt till en början, inte minst på grund av Hanfords och Alis samarbetsproblem. Men när man äntligen får det att fungera bättre på det personliga planet gör även utredningsarbetet framsteg. Frågan är bara om det verkligen var ett mord med rasistiska förtecken, som man först befarade. Det visar sig till exempel att Rukhsana var gravid i fjärde månaden, vilket inte ens hennes man kände till. Kanske var det någon annan som var far till barnet och kanske var det därför hon blev dödad.
Ju längre undersökningarna fortskrider desto tydligare blir det att Rukhsana inte var den person som alla trodde. Hennes liv var fyllt av hemligheter och bilden av den trogna, kärleksfulla äkta makan börjar sakta falla sönder.
En härva av skuld är en kriminalroman som tar upp det brännbara ämnet om konflikter, inte bara mellan utan även inom, olika befolkningsgrupper. Det är en berättelse som visar att diskriminering och fördomar finns där man minst anar det och att sanning och försoning är enda vägen till samförstånd.

Lesley Horton är utbildad lärare med inriktning på barn med speciella behov. Under många år arbetade hon i en skola där majoriteten av eleverna hade muslimskt ursprung och det var då hennes starka intresse för invandrarfrågor väcktes. Hon har tidigare skrivit artiklar och noveller för olika tidningar i England och med Härvor av skuld gör hon debut som romanförfattare.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Lesley Horton

  • Twisted Tracks

    Lesley Horton

    Prepare to face the horrors behind closed doors in the new Inspector Handford mystery.DCI John Handford and DI Khalid Ali are two of the most experienced - and best - investigators on the force. But nothing stays the same for ever, and promotion h...

Recensioner i media

En klassisk pusseldeckare med ett aktuellt tema är Lesley Hortons "En härva av skuld", om rasmotsättningar och ett misstänkt hedersmord i en nordengelsk stad. Kommissarie Handford och hans assistent Khalid Ali utreder det brutala mordet på en sikhisk kvinna, Rukhsana Mahmood. Hela utredningen är en balansgång där såväl vita som asiatiska rashetsare måste hållas i schack, mot bakgrund av tidigare upplopp med rasistiska förtecken. Fallet kompliceras ytterligare av att den mördade kvinnan var gift med en muslimsk man, helt emot traditionen.

Polisen arbetar utifrån teorin att mordet var hedersrelaterat, men ju mer som kommer fram om den mördade, desto längre blir listan över personer med motiv till mordet. Rukhsana hade många hemligheter. I sin sorg och förvirring dras dessutom Rukhsanas make, Amajit, till den unga vita ensamstående mamman Karen, en relation som självklart förargar bådas släktingar. Det är sannerligen en härva av skuld, otillbörliga relationer och starka tabun.

Detta är en mycket övertygande och spännande debut, som med sin miljöskildring och sitt starka sociala perspektiv påminner om t ex Denise Minas böcker. För den som blir fast och inte kan vänta på den svenska översättningen finns ytterligare en Handford-deckare utgiven på engelska, "On Dangerous Ground".

Övrig information

Rukhsana och Amajit Mahmood har ett lyckligt liv tillsammans. Trots att hon är av sikhiskt ursprung och han är muslim och trots deras familjers hårdnackade motstånd till äktenskapet. När Rukhsana hittas brutalt ihjälslagen rasar hela Amajits värld samman. Vem kunde göra något sådant mot hans underbara fru? Inte kan väl släktingarnas hat ha varit så starkt att de ville se henne död?
Det blir ingen lätt uppgift för kriminalkommissarie John Handford och hans unge assistent Khalid Ali. Mordet väcker upprörda känslor, inte minst bland stadens asiatiska befolkning vars erfarenhet av polisen inte är den allra bästa. Men hade dådet verkligen rasistiska förtecken? Ju längre undersökningen fortskrider desto tydligare blir det att Rukhsana inte var den person som alla trodde. Hennes liv var fyllt av hemligheter och bilden av den trogna, kärleksfulla äkta makan börjar sakta falla sönder.
En härva av skuld är en kriminalroman som tar upp det brännbara ämnet om konflikter, inte bara mellan utan även inom, olika befolkningsgrupper. Det är en berättelse som visar att diskriminering och fördomar finns där man minst anar det och att sanning och försoning är enda vägen till samförstånd.