Krönikeboken : om poesi, prosa och politik (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
294
Utgivningsdatum
2022-03-08
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Korpen
Dimensioner
201 x 115 x 18 mm
Vikt
285 g
SAB
G,Hc.04
ISBN
9789189401228
Krönikeboken : om poesi, prosa och politik (häftad)

Krönikeboken : om poesi, prosa och politik

Häftad Svenska, 2022-03-08
241
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Hur organiserar man ett Litteraturhus? På vilket sätt präglade Jorge Luis Borges blindhet hans författarskap? Varför är så många våldsamma på twitter? Hur översätter man bäst Shakespeare?

I ett halvt decennium skrev Björn Sandmark krönikor, recensioner och poesiöversikter i Dala-Demokraten. I denna bok har han samlat ett urval av dessa. Det är i många fall texter skrivna i stunden -- men värda att läsa långt därefter.

Läsaren möter en skribent som lever intensivt i samtiden och skarpt kommenterar vad som sägs och tänks i offentligheten. Men också en eftertänksam lyssnare som lyhört läser Frostensson, Silkeberg, Norén och Anna Hallberg. Och en rad unga lyriker.

Vardagsreflektioner blandas med litterära utflykter och politiska analyser. Sandmark varnar tidigt för privatskolors vinstintresse och högerextremisters bruk av sociala medier. Han oroas av klimatförändringar, köper ekologiska apelsiner och rotar i historiens skräphögar.

 

Björn Sandmark är författare, översättare och kritiker. Han har publicerat åtta böcker: om Tyskland, Bohuslän, teaterliv och globala kulturarvsfrågor liksom diktsamlingen Alpskugga.

År 2020 publicerade han, med Eva Ström och Mikael van Reis, Paul Celans fyra första diktsamlingar på svenska.

Han arbetar som VD och teaterchef på Göteborgs Stadsteater.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Krönikeboken : om poesi, prosa och politik
 2. +
 3. Från sidan : litteraturkritik och andra texter av Leif Nylén

De som köpt den här boken har ofta också köpt Från sidan : litteraturkritik och andra texter ... av Leif Nylén (häftad).

Köp båda 2 för 444 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Björn Sandmark

 • Paracastextilierna i Göteborg : vem äger det globala kulturarvet?

  Björn Sandmark, Ann-Marie Ljungberg

  Vem äger det globala kulturarvet? På många håll rasar diskussioner om konstföremål som visas på de stora etnografiska museerna i världens metropoler. Många museisamlingar är tätt sammanvävda med kolonialismens historia. Krav på återbördande till u...

 • Sceningång : Tre år på Göteborgs Stadsteater

  Björn Sandmark

  Teater är ögonblickets konst. Allt äger rum på scenen under en begränsad tid, oftast ett par timmar. En föreställning spelas ett par månader, sällan längre. Däremot sträcker sig förberedelserna ofta över ett par år och många personer är involverad...