Från Sighet till Göteborg : Riszis och Leibis resa genom livet (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
187
Utgivningsdatum
2023-01-26
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Korpen
Dimensioner
221 x 147 x 16 mm
Vikt
427 g
SAB
Koafh-a.54
ISBN
9789189401389

Från Sighet till Göteborg : Riszis och Leibis resa genom livet

Inbunden,  Svenska, 2023-01-26
244
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Riszi och Leibi föds på samma gata i Sighet men i olika länder: Leibi Matyas 1912 då staden tillhör Österrike-Ungern; Riszi Fogel 1920 då staden tillhör Rumänien. Riszi och Leibi blir förälskade och drömmer om att bilda familj, men kriget kommer emellan.

Denna bok ger en levande bild av judiskt liv i Centraleuropa före kriget: av judisk kultur och judiskt utbildningsliv, av sionism och socialism, av judarnas ekonomiska villkor och interaktion med den icke-judiska omgivningen.

Läsaren får följa Leibis och Riszis olika vägar genom Förintelsen. Leibi blir inkallad och från januari 1943 ingår han i ett judiskt slavkompani i den ungerska armén på östfronten. Riszi blir kvar i Sighet till maj 1944 då judarna deporteras till Auschwitz. Via olika arbetsläger hamnar hon i Bergen-Belsen där hon befrias vid krigets slut. Till sist återfinner huvudpersonerna varandra efter kriget och lyckas efter stora svårigheter återförenas i Sverige.

Från Sighet till Göteborg skildrar två sargade flyktingars strävan att börja ett nytt liv, få plats i det svenska samhället och samtidigt behålla kontakten med sina rötter.

Elisabeth Fogel växte upp i Göteborg som andra dottern till två överlevande från Förintelsen, Riszi och Leibi. Det var uppenbart att föräldrarna överlevt en katastrof, men exakt hur det hade gått till talades det mycket litet om i hemmet. Det skulle dröja tills hon kom i 40-årsåldern innan hon vågade öppna dörren till det förflutna.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Från Sighet till Göteborg : Riszis och Leibis resa genom livet
  2. +
  3. Josef Stalin : en historia om terror och förtryck

De som köpt den här boken har ofta också köpt Josef Stalin : en historia om terror och förtryck av Dick Harrison (häftad).

Köp båda 2 för 424 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »