Venona : spåren från ett underrättelsekrig (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
454
Utgivningsdatum
2003-01-01
Förlag
Historiska Media
Illustrationer
ill.
Dimensioner
233 x 158 x 35 mm
Vikt
900 g
SAB
Sei-c:k.54,Sei-c:k.55,Sei-ma:k.54,Sei-ma:k.55
ISBN
9789189442849
Venona : spåren från ett underrättelsekrig (inbunden)

Venona : spåren från ett underrättelsekrig

(2 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden, Svenska, 2003-01-01

Slutsåld

Svenska spioner och hemligheter

Venona var det kalla krigets längsta och mest hemliga underrättelseoperation. Brittiska och amerikanska chifferexperter dechiffrerade, med hjälp av svensk radiotrafik, den sovjetiska underrättelsetjänstens till synes olösliga koder. Venona - spåren av ett underrättelsekrig handlar om Sveriges roll i ett hemligt samarbetsprojekt, jakten på sovjetisk illegal verksamhet fram till 1970-talet och Sovjetunionens underrättelseverksamhet.

Wilhelm Agrell är docent i historia och har under många år varit knuten till Forskningspolitiska institutet vid Lunds universitet. Han är verksam som författare av facklitteratur, romaner och ungdomsböcker. Hans senaste bok var Svenska förintelsevapen (2002).
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Venona : spåren från ett underrättelsekrig. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Det intressantaste finns bakom texten....
  LRB, 8 januari 2004

  Till det yttre är det en spännnade agentroman - eller skulle kunna vara. Men det intressantaste finns bakom texten....
  Att Tage Erlander var chef för hemliga polisen under WWII...med allt vad det förde med sig.
  Att Svenska verk agerade helt utan kontroll från landets politiska ledning; att FRA först kontrollerade med sina engelska kollegor om FRA fick informera statsminsitern om vad FRA höll på med. Vilket förvånade engelsmännen eftersom där var det just premiärminsterns kansli man in... Läs hela recensionen

 2. Spännande verklighetsskildring
  Thomas Ljunggren, 13 september 2003

  Wilhelm Agrell har med boken Venona, spåren från ett underrättelsekrig skrivit en stundtals spännande och i många avseenden intressant och fängslande verklighetsskildring.

  Agrell beskriver och återger, ibland på gränsen till långtråkigt, de telegram som Venona- projektet lyckas dechiffrera. Han använder en berättarteknik som speglar en del av hans profession som forskare. Han är väldigt detaljrik och återger telegrammen på sitt originalspråk. På detta vis tar man del av olika person... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner