En skandalskrivare i nattrock och kalsonger (kartonnage)
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
374
Utgivningsdatum
2006-01-01
Förlag
h:ström - Text & Kultur
Medarbetare
Strindberg, August (red.)
Dimensioner
205 x 145 x 30 mm
Vikt
560 g
SAB
Gcz Strindberg, August
ISBN
9789189447691
En skandalskrivare i nattrock och kalsonger (kartonnage)

En skandalskrivare i nattrock och kalsonger

August Strindbergs levandshistoria för 2000-talet

Kartonnage Svenska, 2006-01-01
149
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Det här är en bok om mannen som ville äta sköldpaddssoppa ur en klosett. Han hette August Strindberg och var en helt vanlig människa som gifte och skilde sig, drack för mycket vin, gillade husmanskost och tyckte att telefoner var en jävlig uppfinning. Han levde i en tid när allt var möjligt. Dog gjorde han uppe i Blå Tornet, med blodblandade spyor i sängen och champagne på dagordningen. Han har kallats kvinnohatare, satanist, himlastormare. Mycket annat har sagts om honom, en del av detta är osant. I den här boken är allt med. Inget har utelämnats.

"När Whilde skildrar den store författarens sista timmar i livet gör han det utan klibbig sentimentalitet men med en känslighet som kan röra den mest hårdhudade till tårar.
Jag får ett alldeles bestämt intryck av att författaren på
ett slags metanivå har skrivit en bok som handlar lika
mycket om honom själv som om Strindberg. Kanske är det
just därför som hans bok känns så äkta och angelägen och är
omöjlig att lägga ifrån sig". (Tidningen Nu)
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. En skandalskrivare i nattrock och kalsonger
  2. +
  3. Köttänglar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Köttänglar av Stefan Whilde (häftad).

Köp båda 2 för 288 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Övrig information

För första gången i litteraturens historia presenteras här den sanna bilden av personen, fenomenet, myten och författaren August Strindberg. Men Whildes vitala biografi innefattar också en resa genom trehundra år; från liberalen John Lockes födelse (1704) till nyinvigningen av Intima Teatern (2003) ett kulturpolitiskt spektakel.
En skandalskrivare i nattrock och kalsonger bjuder läsaren på allehanda rabulister, anarkister, feminister, ockultister och litteratörer som påverkat och än idag påverkar oss. Men tyngdpunkten ligger förstås på huvudpersonen själv mannen som aldrig log, som botade sin oroliga mage med ostron, som gick till en hora för att bevisa sin manlighet, som skrev tusentals brev när han var hög på absint, som räddade Sverige undan första världskriget, som försvarade barnens rätt i samhället och debatterade miljöfrågor när alla andra välkomnade industrialismen, mannen med hund- och mörkerskräck, en pamflettmästare i direkt relation till biografins över trehundra bipersoner.

Whildes text är ett fyraårigt mastodontarbete som genererat närmare tolvtusen A4-ark researchmaterial. Strindberg ska till varje pris ner från universitetens och Socialdemokratiska partiets njugga piedestal. Låt honom återuppstå likt Lazarus. Låt honom bli en människa av kött och blod. Den här boken är för folket.