Hjalmarsonaffären - Ett politiskt drama i tre akter (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Sverige under kalla kriget (del 3/16)
Antal sidor
177
Utgivningsdatum
1997-04-01
Upplaga
1
Förlag
Santérus Förlag
Dimensioner
215 x 142 x 15 mm
Vikt
300 g
SAB
Kc.5
ISBN
9789189449084
Hjalmarsonaffären - Ett politiskt drama i tre akter (häftad)

Hjalmarsonaffären - Ett politiskt drama i tre akter

Häftad Svenska, 1997-04-01
133
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Den 27 juli 1959 beslöt den socialdemokratiska regeringen att utestänga högerledaren Jarl Hjalmarson från den svenska FN-delegationen. Därigenom kulminerade motsättningarna mellan högerpartiet och socialdemokratin om den svenska neutralitetspolitiken och om Sveriges relationer till Sovjetunionen. Hjalmarsonaffären utvecklar sig snabbt till en av de bittraste och mest intensiva uppgörelserna om svensk utrikespolitik under det kalla kriget. Boken undersöker med hjälp av tidigare hemligstämplat material utrikesminister Östen Undén, statsminister Tage Erlander och högerledaren Jarl Hjalmarsons säkerhetspolitiska överväganden under affären. Resultatet utgör sedan grund för ett försök att förklara och förstå utformningen av den svenska utrikes- och säkerhetspolitiken under 1950-talet och framväxten av den s.k. aktiv utrikespolitiken under 1960-talet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Hjalmarsonaffären - Ett politiskt drama i tre akter
  2. +
  3. Hotad idyll : berättelser om svenskt folkhem och kallt krig

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hotad idyll : berättelser om svenskt folkhem oc... av Håkan Arvidsson, Lisbeth Larsson, Kim Salomon, Marie Cronqvist, Agneta Edman (inbunden).

Köp båda 2 för 352 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ulf Bjereld

Övrig information

Den 27 juli 1959 beslöt den socialdemokratiska regeringen att utestänga högerledaren Jarl Hjalmarson från den svenska FN-delegationen. Därigenom kulminerade motsättningarna mellan högerpartiet och socialdemokratin om den svenska neutralitetspolitiken och om Sveriges relationer till Sovjetunionen. Hjalmarsonaffären utvecklar sig snabbt till en av de bittraste och mest intensiva uppgörelserna om svensk utrikespolitik under det kalla kriget.

Boken undersöker med hjälp av tidigare hemligstämplat material utrikesminister Östen Undén, statsminister Tage Erlander och högerledaren Jarl Hjalmarsons säkerhetspolitiska överväganden under affären. Resultatet utgör sedan grund för ett försök att förklara och förstå utformningen av den svenska utrikes- och säkerhetspolitiken under 1950-talet och framväxten av den s.k. aktiv utrikespolitiken under 1960-talet.