Varför demokrati? (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
255
Utgivningsdatum
2003-11-01
Upplaga
Ny utg. /
Förlag
Santérus Förlag
Översättare
Allan Degerman
Originalspråk
Danska
Dimensioner
225 x 155 x 20 mm
Vikt
360 g
SAB
Ocgaa
ISBN
9789189449510

Varför demokrati?

Häftad,  Svenska, 2003-11-01
229
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Varför demokrati? är en skandinavisk klassiker som kom ut i Danmark första gången 1946 och var juristprofessorn och rättsfilosofen Alf Ross funderingar efter nazisternas ockupation av Danmark under andra världskriget. Den kom ut i Sverige första gången 1948 och i en andra upplaga 1968. Den här upplagan har språkligt reviderats för att bättre passa läsaren i vår tid. Eftersom Sveriges grundlag förnyades genbom 1974 års Regeringsform har vi sett det som nödvändigt att få med ett nyskrivet kapitel om den konstitutionella och demokratisk utvecklingen i Sverige de senaste 30 åren. Efterskriften som beskriver detta är skrivet av Uppsaladocenten Karl-Göran Algotsson. Boken är märkvärdigt aktuell då den demokrati som vi alla tar för given ständigt ifrågasätts från olika håll. Demokrati i likhet med tolerans är endast en tunn fernissa som ständigt måste styrkas på den ruvande diktaturen och intoleransen.

Så här skrev Ross själv:
"Denna bok vänder sig till demokrater. Det är vi ju praktiskt taget allesammans här i landet. Till och med kommunisterna bekänner sig numera till folkstyret. Men vad innebär det egentligen att vara demokrat? Kan vi vara säkra på att demokratin verkligen är så självklar, att dess framtidsväg här i landet är så klart markerad som många gärna vill tro? Jag tror att man behöver tänka lite mer på detta och det är det jag försökt göra i denna bok. /.../
Läsaren kommer märka att jag här varken predikar en bestämd tro eller, med inbillad vetenskaplighet, försöker bevisa att en bestämd uppfattning är den enda riktiga. Jag vet mycket väl att bakom alla fakta och all kunskap ligger odiskutabla personliga förutsättningar. Vad jag vill säga är detta: mycket tyder på att vi går en utveckling till mötes, som för lång tid kommer att fastställa formerna för samhällslivet. Många små enskilda åtgärder innebär ett val i riktning antingen mot demokrati eller mot diktatur. Frukten mognar kanske utan att vi märker det. För denna utveckling har varenda en av oss sitt medansvar. Därför är det viktigt att vi förstår vad valet gäller. Att göra detta medvetet, att belysa de företeelser det rör sig om så klart som möjligt och för övrigt överlåta åt envar att ta ståndpunkt - det är syftet med denna bok."
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Varför demokrati?
  2. +
  3. Göra barn - En studie i reproduktionsetik

De som köpt den här boken har ofta också köpt Göra barn - En studie i reproduktionsetik av Torbjörn Tännsjö (häftad).

Köp båda 2 för 327 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

Övrig information

Varför demokrati? är en skandinavisk klassiker som kom ut i Danmark första gången 1946 och var juristprofessorn och rättsfilosofen Alf Ross funderingar på nazisternas ockupation av Danmark under andra världskriget. Den kom ut i Sverige första gången 1948 och i en andra upplaga 1968. Den här upplagan har språkligt reviderats för att bättre passa läsaren i vår tid. Eftersom vår grundlag förnyades 1974 har vi sett det som nödvändigt att få med ett nyskrivet kapitel om den konstitutionella och demokratisk utvecklingen i Sverige de senaste 30 åren. Efterskriften som beskriver detta är skrivet av Uppsaladocenten Karl-Göran Algotsson. Boken är dock märkvärdigt aktuell då den demokrati som vi alla tar för given ständigt ifrågasätts från olika håll. Demokrati i likhet med tolerans är endast en tunn fernissa som ständigt måste styrkas på den ruvande diktaturen och intoleransen.

Översättning gjordes första gången av Allan Degerman. Den här moderniserade översättningen bygger på Degermans och är gjord av Manne Svensson.