Mellan arv och utopi : moderata vägval under hundra år, 1904-2004 (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
423
Utgivningsdatum
2004-10-01
Upplaga
1
Förlag
Santérus Förlag
Illustrationer
sv/v foton
Dimensioner
231 x 163 x 35 mm
Vikt
900 g
SAB
Occ.06z Moderata samlingspartiet
ISBN
9789189449695
Mellan arv och utopi : moderata vägval under hundra år, 1904-2004 (inbunden)

Mellan arv och utopi : moderata vägval under hundra år, 1904-2004

Inbunden Svenska, 2004-10-01
249
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Denna bok ger en bild av svensk 1900-talshistoria ur ett perspektiv: den svenska högerns.

Det svenska högerpartiet har under namnen Allmänna valmansförbundet, Högerpartiet och dagens Moderata samlingspartiet oftast stått utanför regeringsmakten. Högern har befunnit sig i socialdemokratins skugga. Partiet har de senaste decennierna blivit mer intresserat av framtiden, och tilltron till marknadens välsignelser har ökat rejält. Ändå finns likheter med det parti som byggdes upp vid 1900-talets början av Arvid Lindman. Försvaret av den privata äganderätten har gått som en röd - eller snarare blå - tråd genom partiets historia. Oavsett om man varit positiv till sociala reformer eller inte, oavsett om konservatism eller liberalism präglat ideologin har högern framstått som det privata ägandets parti. På så sätt har man också kunnat påverka politiken i högre grad än de få åren vid regeringsmakten annars tyder på.

Torbjörn Nilsson är docent i historia vid Samtidshistoriska institutet, Södertörns högskola.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Mellan arv och utopi : moderata vägval under hundra år, 1904-2004
  2. +
  3. Reinfeldtkoden : den ädla konsten att rasera den svenska modellen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Reinfeldtkoden : den ädla konsten att rasera de... av Stefan Carlén, Christer Persson, Daniel Suhonen (häftad).

Köp båda 2 för 477 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Mellan arv och utopi : moderata vägval un...

Övrig information

Det svenska högerpartiet har under namnen Allmänna valmansförbundet, Högerpartiet och dagens Moderata samlingspartiet alltsedan demokratins genombrott oftast stått utanför regeringsmakten. Högern har till synes befunnit sig i socialdemokratins skugga.

Partiet har de senaste decennierna blivit alltmer framtidsinriktat, alltmer utopiskt i sin tilltro till marknadens välsignelser. Ändå finns likheter med det parti som byggdes upp vid 1900-talets början av Arvid Lindman. Försvaret av den privata äganderätten har gått som en röd eller snarare blå tråd genom partiets historia. Oavsett om man varit positiv till sociala reformer eller inte, oavsett om konservatism eller liberalism präglat ideologin har högern framstått som det privata ägandets parti. På så sätt har man också kunnat påverka politiken i högre grad än de få åren vid regeringsmakten annars tyder på.

Denna bok är resultatet av ett omfattande forskningsprojekt om partiet vid Södertörns högskola. Boken ger därför den första vetenskapligt förankrade helhetsbilden av den svenska högerns historia.