Flugan i katedralen : Hur en liten grupp vetenskapsmän från Cambridge vann (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
356
Utgivningsdatum
2006-08-01
Upplaga
1
Förlag
Santérus Förlag
Översättare
Manne Svensson
Originalspråk
Engelska
Illustrationer
ill.
Dimensioner
140 x 225 x 30 mm
Vikt
620 g
SAB
Ucd
ISBN
9789189449770
Flugan i katedralen : Hur en liten grupp vetenskapsmän från Cambridge vann (inbunden)

Flugan i katedralen : Hur en liten grupp vetenskapsmän från Cambridge vann

Hur en liten grupp vetenskapsmän från Cambridge vann kapplöpningen om att klyva atomen

Inbunden Svenska, 2006-08-01

Slutsåld

Den första lyckade klyvningen av en atom ägde rum i ett ruffigt labb i Cambridge i april 1932. Händelsen var påhittighetens seger över svårigheter. Under strängt överinseende av den begåvade, men excentriske, Nya zeeländaren Lord Rutherford, lappade John Cockcroft och Ernest Walton ihop handgjorda eller återanvända komponenter och lyckades åstadkomma ett av de största vetenskapliga genombrotten i historien. Allt medan de amerikanska konkurrenterna samtidigt hade den modernaste utrustning som stod att få.

Denna fantastiska sannsaga om att lyckas trots allt, rymmer mängder av stora personligheter, massor av kamp mot alla odds, personliga tragedier, kärlek och tjurskallig övertygelse. I händerna på Brian Cathcart är detta en av de mest inspirerande berättelserna om vetenskapliga bedrifter som någonsin skrivits.

"En bok som låter oss komma Ernest Rutherford, Ernest Walton och John Cockcroft inpå livet när vi följer dem i arbete och delvis även i kärlek och fest på väg mot genombrottet 1932, då de lyckades klyva en litiumkärna i två heliumkärnor. Lättläst och trevligt skrivet med en stor portion humor."

Camilla Widebeck i Vetenskapsradions veckomagasin 22 september 2006
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Brian Cathcart

Övrig information

Den första lyckade klyvningen av en atom ägde rum i ett ruffigt labb i Cambridge i april 1932. Händelsen var påhittighetens seger över svårigheter. Under strängt överinseende av den begåvade, men excentriske, nya zeeländaren Lord Rutherford, lappade John Cockcroft och Ernest Walton ihop handgjorda eller återanvända komponenter och lyck-ades åstadkomma ett av de största vetenskapliga genombrotten i historien. Allt medan de amerikanska konkurrenterna samtidigt hade den modernaste utrustning som stod att få.

Denna fantastiska sannsaga om att lyckas trots allt, rymmer mängder av stora personligheter, massor av kamp mot alla odds, personliga tragedier, kärlek och tjurskallig övertygelse. I hän-derna på Brian Cathcart är detta en av de mest inspirerande berättelserna om vetenskapliga bedrifter som någonsin skrivits.