Europas existentiella dilemma : att vara eller inte vara en amerikansk vasall (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
223
Utgivningsdatum
2024-02-01
Förlag
Karneval förlag
Översättare
Stefan Lindgren
Originaltitel
Le Continent perdu
Dimensioner
209 x 150 x 15 mm
Vikt
332 g
SAB
Oc,Ka
ISBN
9789189494312

Europas existentiella dilemma : att vara eller inte vara en amerikansk vasall

Häftad,  Svenska, 2024-02-01
213
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Att vara eller inte vara en amerikansk vasall?

Det är en avgörande framtidsfråga för Europa idag, menar den schwei ziske journalisten och poli tikern Guy Mettan. I sin bok Europas exi stentiella dilemma ger han en historisk exposé över vår kontinents fri görelsekamp och demokratiska strävanden från anti kens Grekland och fram till våra dagar. Han berättar om sin egen bildningsresa från ivrig entusiasm till en alltmer tilltagande skepticism. Slutligen presenterar författaren flera tänkbara europeiska framtidsscenarier.

Om vi fortsätter i nuvarande färd riktning blir resultatet att vi européer ytterligare förlorar inflytande globalt, förblir oförmögna att upprätta en effektiv energi försörjning, står handfallna när det gäller att säkra kontinentens fred och underordnar oss Washingtons vilja i nästan allt.

Alternativt väljer vi att ta itu med våra problem, utvecklar en verkligt självständig kontinent och skapar en genuint demokra tisk union. Detta skulle bland annat möjliggöra för oss att komma till rätta med våra eko no miska svårigheter, då vi blir fria att upprätta täta handelsförbindel ser även med de nya ekonomiska maktcentra som nu växer fram i andra delar av världen.

»Denna engagerande bok om Europas valmöjligheter uppmuntrar läsaren att lita på sin övertygelse och aktivt försvara och bygga vidare på Europas rika kulturella och religiösa arv. Boken är ett måste för alla som vill förstå den nuvarande identitetskrisen och vikten av att levandegöra de europeiska och i synnerhet de schweiziska demokratiska traditio nerna.« Alfred de Zayas

Guy Mettan är journalist, författare och poli tiker, verksam i Genève, Schweiz. Under åren 1992 1998 var han chefredaktör för stadens största dags tidning, La Tribune de Genève. Guy Mettan är ledamot i Genève-kantonens parlament där han representerar det konservativa partiet UDC, Union Démocra tique du Centre. Tidigare har han utgivit bland annat följande böcker: Valais République des glaciers (»Valais glaciärernas republik, 2021), Le monde à deux mille mètres (»Världen på tvåtu sen meters höjd«, 2021), La tyrannie du bien: Dictionnaire de la pensée (in)correcte (»Det godas tyranni: Ordbok över (in)korrekt tänkande«, 2022). På Svenska utkom 2017 Varför vi älskar att hata Ryssland: Russofobi från Karl den store till Barack Obama (Karneval förlag).

»Det antika Grekland dränerades på sitt blod, på sin ekonomiska och poli tiska vitalitet även medan det helleniserade sina grannar. Genom sina värderingar, sina idéer och sin talang för handel och navigering erövrade Grekland andan och ibland också hjärtat hos andra nationer, men förlorade sig självt på kuppen.

Det moderna Europa, som uppfunnit så mycket av det som har utgjort den moderna världen, följer här det grekiska ödet. Europa har gett världen dess principer för demokra tiskt styre, dess politiska och ekonomiska doktriner, dess intellektuella genialitet och konstnärliga kreativitet, men har samtidigt tärt på sina egna vitala energier. Medan resten av världen idag håller på att europeiseras, såsom Asien och Rom helleniserades igår, håller Europa på att amerikaniseras och sini fieras, och genom att bli globaliseringens sto ra smältdegel börjar vi mer och mer få drag av tredje världen.

Vänliga själar kanske skriker i protest mot denna observation, men kan man verkligen bestrida denna omvända kolonisering?

Vid denna punkt i vår syntes är frågorna följande: är Europa, och mer specifikt den politis ka enhet som representerar det, det vill säga EU, oåter kalleligt dömt till politisk obetydlig het och slaveri? Eller är det kapabelt att vak na med ett ryck och börja återvinna sin själv ständighet och sin suveränitet och återta sin ställning som en stor demokratisk makt? Skulle vi kunna få se ett Europa som inte längre är imperialistiskt utan snarare agerade för att balansera och stabilisera en värld som blir allt mer dominerad av USA/Kina?« GUY METTAN
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Europas existentiella dilemma : att vara eller inte vara en amerikansk vasall
  2. +
  3. Den dolda alliansen : Sveriges hemliga Natoförbindelser

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den dolda alliansen : Sveriges hemliga Natoförb... av Mikael Holmström (storpocket).

Köp båda 2 för 333 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Guy Mettan