De degraderade : de folkliga klassernas överlevnadsinstinkt (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
153
Utgivningsdatum
2023-08-03
Förlag
Karneval förlag
Översättare
Cecilia Franklin
Originaltitel
Les dépossédés
Dimensioner
17 x 171 x 125 mm
Vikt
255 g
SAB
Oabka-j
ISBN
9789189494404

De degraderade : de folkliga klassernas överlevnadsinstinkt

Häftad,  Svenska, 2023-08-03
213
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
När den tysta majoriteten börjar tala ...

Gula västarna i Frankrike.

Brexitörerna i Storbritannien.

Frihetskonvojerna i Kanada.

Bönderna i Nederländerna.

De är alla uttryck för en ny social rörelse som vuxit fram på senare år i Västvärlden. Det hävdar den uppmärksammade franske geografen Christophe Guilluy. I sin bok De degraderade sätter han in denna rörelse i ett historiskt sammanhang och beskriver hur den, trots att den gror utanför de etablerade partiernas och organisationernas hägn, har stöd av en folkmajoritet. Den länge tystade majoriteten har börjat tala, menar författaren.

SAGT OM BOKEN

»Pensionsreformen och det motstånd den framkallar är bara en blek avspegling av den mycket djupare ohälsa som hemsöker det franska samhället.« Le Figaro

»En väsentlig analys av vårt lands situation.« La Nef

»En läsning lika hisnande som viktig.« LExpress

»Christophe Guilluy har förnyat vår syn på centrum och periferi, på karta och terräng. Det finns ett före och ett efter honom. Nu har han gett ut en ny liten bomb på Flammarion: De degrade rade.

Vi väntar alltid otåligt på Christophe Guilluys böcker. Han är mannen som ger en nyckel till att förstå dem som röstat på Trump, Johnson och Le Pen. Han är ett barn av vänstern innan den blev globalise ring ens hjälpreda. Han är luffaren från Belleville innan det blev ett kitschigt tivoli för höga tjänstemän.

De som vill förstå väns terns valnederlag måste läsa Christophe Guilluy. Han har på ett mästerligt sätt avmys ti fierat de tre myter som globaliseringen bygger på: att det inte finns något alternativ, att samhället inte existerar och att majoriteten är splittrad i smågrupper. Men det finns ett alternativ, menar Guilluy, samhället är inte dött och den tysta majoriteten är på väg att koagulera.« François Bousquet i MAGASINET éléments

OM CHRISTOPHE GUILLUY

Christophe Guilluy är en fransk geograf och sam hällsdebattör, mest känd för sin teori om det »perifera Frankrike«, som syftar på de regioner där den politiska eliten tappat kontakten med arbetarklassen. De degraderade är den första boken att översättas till svenska. Författaren har tidigare publicerat bl.a. följande böcker:
»Atlas över franska sociala klyftor« (2000),
»Bön för en folklig vänster« (2011),
»Frankrikes periferi: Hur arbetarklassen har offrats« (2014),
»De övre skiktens skymning« (2016),
»No Society: Slutet för den västerländska medel klassen« (2018),
»De vanliga människornas tid« (2020),
»Dialog i periferin« (2022).

CHRISTOPHE GUILLUY OM DEN NYA SOCIALA RÖRELSEN

Den nya rörelsen skiljer sig från tidigare sek lers proteströrelser. Till skillnad från de sociala rörelserna under 1800- och 1900-talet strider den inte för att erövra nya rättigheter, utan för att bevara sin sociala och kulturella ställning.

Rörelsen är sociologiskt ovan lig och består av grupper med olika ursprung och ställning: arbetare, tjänstemän, bönder, egna företa gare, privat - och statsanställda, unga, arbets lösa, pensionärer.

Även geografiskt är den ovanlig. I vilket land den än dy ker upp Brexitanhängarna i Eng land, Gula västarna i Frank rike, Frihets konvojerna i Kanada, bönderna i Nederlän derna har den sina rötter i periferin, långt ifrån den nyliberala model lens metropoler. Varje gång väcker den en våg av solidaritet och får stöd av en majoritet, som instinktivt identi fierar sig med protesterna.

Rörelsen hämtar sin styrka i den kraft som uppstår då en majoritet av vanliga människor riskerar sin sociala och kulturella ställning, och den går inte att kontrollera med de styrandes berättelse. Inte heller går den att »köpa« man kan inte köpa människor som slåss både för att bevara sin köpkraft och för att ta sig ur det existen tiella kaos som orsakats av eliterna.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. De degraderade : de folkliga klassernas överlevnadsinstinkt
  2. +
  3. Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika

De som köpt den här boken har ofta också köpt Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis ... av Andreas Cervenka (storpocket).

Köp båda 2 för 352 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Christophe Guilluy

  • Twilight of the Elites

    Christophe Guilluy

    A passionate account of how the gulf between Frances metropolitan elites and its working classes are tearing the country apart Christophe Guilluy, a French geographer, makes the case that France has become an American societyone that is both incre...