Fåglarna (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Nittonhundra (del 6)
Antal sidor
226
Utgivningsdatum
2002-09-01
Förlag
Bokförlaget Lind & Co AB
Översättare
Bertil Bodén
Originalspråk
Nynorsk
Originaltitel
Fuglane
Dimensioner
235 x 145 x 20 mm
Vikt
500 g
SAB
Hcedbn.01
ISBN
9789189538269
Fåglarna (inbunden)

Fåglarna

roman

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2002-09-01

Slutsåld

Mattis har ett gott hjärta men är inte så snabb i tanken. Sedan många år bor han tillsammans med sin syster Hege i ett litet hus nere vid en sjö. En dag kommer Mattis på att han kan göra rätt för sig som färjekarl. Hans första kund blir en timmerman som slår sig ner i huset tillsammans med de båda syskonen. Plötsligt är Mattis inte längre ensam om kärleken till sin syster.

När Fåglarna utkom 1957 blev boken hyllad som ett mästerverk av kritiker i hela norden. Boken anses allmänt som höjpunkten i Vessas författarskap.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Fåglarna. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Fin läsupplevelse
    Lars, 8 januari 2015

    Karl-Ove Knausgård omnämner i Min kamp 2 Vesaas Fåglarna som mycket bra, och jag kan bara hålla med. Mycket bra personskildringar. En läsupplevelse! Skall läsa fler böcker av Vesaas.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Fåglarna

Övrig information

Terjei Vesaas Fåglarna ingår i klassikerserien Nittonhundra som innehåller 1900-tals författare av världsklass och presenteras i ett modernt formspråk. Mattis har ett gått hjärta men är inte så snabb i tanken. Sedan många år bor han tillsammans med sin syster Hege i ett litet hus vid en sjö. En dag kommer Mattis på att han kan göra rätt för sig som färjekarl. Hans första kund blir en timmerman som slår sig ner i huset tillsammans med de båda syskonen. Plötsligt är inte Mattis längre ensam om kärleken till sin syster. Tarjei Vesaas (1897-1970) var en av Norges främsta modernister. I Fåglarna skildrar han med realism och medkänsla livet för syskonen Matti och Hege. Boken är skiven med en varm och lite vemodig humor och kan beskrivas som en psykologisk roman som med ovanlig träffsäkerhet gestaltar två människoöden. När Fåglarna utkom 1957 blev boken hyllad som ett mästerverk av kritiker i hela Norden. Boken anses allmänt som höjdpunkten i Vesaas författarskap.