I smärtans riken (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
100
Utgivningsdatum
2019-08-12
Förlag
Alastor Press
Översättare
Elias Wraak
Originaltitel
La doulou
Dimensioner
210 x 135 x 7 mm
Vikt
132 g
SAB
Gjz Daudet, Alphonse,Gjz Goncourt, Edmond de
ISBN
9789189633575

I smärtans riken

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2019-08-12
182
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
När läkarna väl ställt diagnos följde ett gyckeltåg av behandlingar nästan lika smärtsamma som sjukdomen: sjuklingen fick sitta naken i ett slags tält ur vilket bara huvudet stack upp, medan kvicksilver sjöd och ångade i en kittel under honom, han hängdes upp i huvudet eller tänderna, han gavs oerhörda mängder vismut eller arsenik, etc.

Självlysande av tungmetallförgiftning och hejdlöst dreglande fraktades syfilitikern från kurort till kurort medan tänderna ruttnade ner i käkbenet, musklerna spritte sönder och den flagnande huden började stinka fritös. Brown-Séquards behandling, som Goncourt talade sig varm för, gick ut på att extrahera en vätska från marsvin och hundar och sedan spruta in den under huden.

Daudet själv tycks inte ha hyst några förhoppningar om dessa mirakelkurer. Han hade sett läkarnas gripande efter halmstrån på nära håll: Om en patient säger: "Jag har märkt att ett ägg till frukost ger mig lindring hela dagen", skriver de ner det och ordinerar det för alla sina patienter. Och så är det med alla deras upptäckter ... Jag har ibland, à propos deras otyglade mysticism, velat säga: "Imorse, vid halv nio - nej, vid kvart i nio - var jag i trädgården, och en ollonborre föll ner på mig: det var väl märkligt, inte sant? Och jag greps av lust att äta upp den!" Och tro mig ... Ja, du kan vara säker på att läkaren med största allvar skulle ordinera ollonborrar till sina patienter ...

- Ur Elias Wraaks förord
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. I smärtans riken
  2. +
  3. Monsieur Venus

De som köpt den här boken har ofta också köpt Monsieur Venus av Rachilde (häftad).

Köp båda 2 för 404 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna