Renias dagbok (pocket)
Ingår i kampanjer:
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
416
Utgivningsdatum
2022-08-16
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget NoNa
Översättare
Olov Hyllienmark, Jan Henrik Swahn
Originaltitel
The Diary of Renia Spiegel
Dimensioner
180 x 110 x 25 mm
Vikt
226 g
SAB
Koafh-a.252,Lz Spiegel, Renia
ISBN
9789189688193
Renias dagbok (pocket)

Renias dagbok

Pocket Svenska, 2022-08-16
79
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
*** EN NEW YORK TIMES BESTSELLER ***

"Enastående ... det är ett privilegium att få läsa dessa sidor."
Daily Telegraph

"Renias dagbok är en påminnelse om vikten av vittnesmål."
New York Times

 

Den 31 januari 1939 skrev en 15-årig judisk flicka de första raderna i sin dagbok. Hon hette Renia Spiegel. Renia skrev dagbok fram till den 30 juli 1942, då hon sköts av tyska soldater på gatan i staden Przemy l i Polen.

En del dagböcker går till historien som unika vittnesskildringar. En sådan är Renia Spiegels dagbok som otroligt nog överlevde kriget och låg gömd i 70 år tills den en dag plockades fram ur ett kassaskåp i New York.

Renias dagbok är en enastående skildring, som inte bara beskriver krigets fasor, utan också hur livet går vidare även när det är som mörkast.

Sju månader efter Renias första dagboksnotering tågar tyskarna in i Polen och kriget är ett faktum. Successivt vävs den växande ondskan in i hennes dagliga anteckningar. Vassa och roliga beskrivningar av klasskamrater, saknaden efter modern, kärleken till pojkvännen och de darrande benen efter den första kyssen blandas med den växande insikten om att våldet kryper allt närmare och blir allt ohyggligare. Parallellt med dagboksanteckningarna kan man i boken följa det historiska händelseförloppet som tyskarnas intåg i Polen, Sovjets invasion, de första deportationerna, tvångsförflyttningarna till ghettot, införandet av armbindel med Davidsstjärnan etc.

I sjuttio år låg Renia Spiegels dagbok oläst och undangömd i ett bankfack i New York. Hennes mor och lillasyster Elizabeth Bellak överlevde kriget och emigrerade till USA 1946. Dagboken hamnade i deras ägo på 1950-talet då de fick den av Renias pojkvän, som hade tagit hand om den efter hennes död. De kunde inte förmå sig att läsa dagboken utan gömde i stället undan den. Fram till 2012 var dagboken fortfarande oläst, men när Renias systerdotter började intressera sig för familjens historia plockades den fram.

RENIA SPIEGEL föddes 1924 som den äldsta dottern i en polsk-judisk familj. Hon började skriva dagbok 1939, precis innan Polen blev invaderat av Tyskland och Sovjet. Hon bodde då med sina morföräldrar i Przemy l i sydöstra Polen, på gränsen till Ukraina. Renia drömde om att bli poet och skrev många dikter i dagboken. Hon skrev dagbok fram till juli 1942, då hon sköts av tyska soldater på gatan. Hennes pojkvän skrev de avslutande raderna efter hennes död. ELIZABETH BELLAK, Renias sex år yngre syster, föddes som Ariana Spiegel. Ariana var barnstjärna och kallades för Polens Shirley Temple. Ariana lyckades fly från Przemy l till sin mor i Warszawa och 1946 tog de sig till New York, där Elizabeth bor idag.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Renias dagbok
  2. +
  3. Vad dina ögon såg : berättelsen om hur Ester och Leon överlevde

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vad dina ögon såg : berättelsen om hur Ester oc... av Snezana Bozinovska (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Renia Spiegel