Gerlachs skugga (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (1.9 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2023-10-12
Förlag
Lava förlag
ISBN
9789189849242
Gerlachs skugga (e-bok)

Gerlachs skugga E-bok

E-bok,  Svenska, 2023-10-12
109
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
November 1945. Kriget är slut. De tyska soldater som via Baltikum flytt från östfronten och internerats i Sverige ska enligt den tyska kapitulationsakten utlämnas till Sovjetunionen. En av dessa soldater är överstelöjtnant Herman Gerlach, som varit verksam inom den tyska underrättelsetjänsten Abwehr.

Gerlach rymmer från interneringslägret och i samband med rymningen mördas en svensk sjuksköterska brutalt. Såväl polisen som den militära underrättelsetjänsten kopplas in i jakten på rymlingen och den förmodade mördaren, men även den amerikanska och den sovjetiska underrättelsetjänsten visar stort intresse för den tyske officeren. Båda vill ha Gerlach utlämnad eftersom han sägs ha exceptionella kunskaper om både Röda armén och Sovjetunionen.

Den svenska regeringen hamnar i en besvärlig sits och tvingas till en närmast omöjlig balansgång i sina försök att inte stöta sig med någon av stormakterna. Situationen blir alltmer spänd och kraven från de båda supermakterna allt hårdare. Snart tycks det som om själva den svenska nationella suveräniteten står på spel.

Gerlachs skugga är en agentroman, en politisk thriller, som utspelar sig i skuggan av den så kallade baltutlämningen.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jan Käll

 • Fem pjäser och en scen

  Jan Käll

  "Banken är inte ute efter att ta era liv. Banken vill ha igen sina pengar. Det som pågår nu är återbetalningen. Ni betalar med av med en del av det ni förtjänar på ert arbete. Sakta men säkert. Det är en mödosam process. Men tänk så här: en v...

 • I smältdegeln

  Jan Käll

  "Fadern kunde inte tänka sig något mer pinsamt än att sittande på huk med utslagna armar och till ett barn ropa: "Kom till pappa". Den typen av beteende var förljuget. Det var småborgerligt, av onödig tradition påtvingat standardbeteende. "Jag är ...