Hur gick det sen? : industrisamhället och samhällsmedborgaren i industrialiseringens spår (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
212
Utgivningsdatum
2023-10-18
Upplaga
1
Förlag
Ekström & Garay
Dimensioner
225 x 150 x 25 mm
Vikt
369 g
SAB
Lz
ISBN
9789189850064

Hur gick det sen? : industrisamhället och samhällsmedborgaren i industrialiseringens spår

Häftad,  Svenska, 2023-10-18
207
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Industrialiseringstänkandet har förändrat mycket i våra samhällen. Men de grundläggande idéerna om storskalighet, standardisering, planering och reglering verkar ha bestått. Grundtänkandet har inte förändrats. Det är tillämpningen av dem som har förändrats.

Det som har skett i industrialiserings- och teknikutvecklingshänseende har i många sammanhang uppfattats som något gott. Det har stimulerat till fortsatt industrialisering baserat på en tro på att tekniska framsteg ska göra att vi hittar lösningar på praktiska problem och på så sätt får det bättre. Baksidorna av industrialiseringen har inte fått tillräckligt med uppmärksamhet. Framsidorna har skymt dem. Det har lett till att vår medvetenhet om baksidorna har begränsats trots tillgång till kunskap om dem.

I sin tredje bok om industrisamhällen och industrialisering under 1900-talet återvänder Leif Jonsson till de industrisamhällen där han har bott. Han fördjupar sig speciellt i sin födelse- och uppväxtstad, det utpräglade industrisamhället Sandviken, men tar även med läsaren till Borlänge, Gotland, Göteborg, Norrköping och Åtvidaberg. I Hur gick det sen? Industrisamhället och samhällsmedborgaren i industrialiseringens spår reflekterar Leif Jonsson över hur industriellt tänkande har påverkat välfärdssamhället Sverige. I den här boken jämför och synar han politiska beslut på nationell nivå med beslut och handlande på lokal nivå i Sandviken.

Leif Jonssons första bok om 1900-talets industrisamhällen - Hur det kunde ha varit - utspelar sig i en tid då ett industrisamhälle skapades och Sverige omvandlades från jordbruks- till industrisamhälle. Den andra boken - Hur det kunde ha gått till - innehåller berättelser från mitten på 1900-talet då industrisamhället Sandviken började kunna stå på egna ben efter att ha varit styrt av ortens järnverk i ett hundra år.

PRESENTATION
Leif Jonsson (f. 1945) är docent i Tema Kultur och Samhälle vid Linköpings universitet. Som yrkesverksam har han arbetat för såväl statliga verk, privata företag som landsting. Som universitetslärare
har han undervisat i organisationsteori och ledarskap och som forskare har han framför allt intresserat sig för kommunledningar och deras arbete med samhällsutveckling. Samhällsfrågor har engagerat honom sedan tonåren.

På Ekström & Garay har Leif Jonsson gett ut Ett samhälle i omdaning (2020), Hur det kunde ha varit (2021) och Hur det kunde ha gått till (2022).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Hur gick det sen? : industrisamhället och samhällsmedborgaren i industrialiseringens spår
  2. +
  3. Hur det kunde ha gått till : ett industrisamhälle och en samhällsmedborgare växer upp under 1950- och 1960-talen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hur det kunde ha gått till : ett industrisamhäl... av Leif Jonsson (häftad).

Köp båda 2 för 414 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »