Min bohuslänska bokhistoria (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
224
Utgivningsdatum
1988-01-01
Upplaga
1
Förlag
Båtdokgruppen
Medarbetare
Lorentzen, Jens (form)
Illustrationer
ill.
Dimensioner
232 x 157 x 25 mm
Vikt
590 g
SAB
090,016.91,Aea-cbk.4,Aancbk
ISBN
9789197057097

Min bohuslänska bokhistoria

Inbunden,  Svenska, 1988-01-01
154
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Vi har inte fått in någon beskrivning av boken från förlaget. Kolla gärna upp förlagets (Båtdokgruppen) hemsida, där det kan finnas mer information.

Passar bra ihop

  1. Min bohuslänska bokhistoria
  2. +
  3. Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen till ett gladare liv, bättre relationer och oslagbara team

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen t... av Gunnel Ryner (häftad).

Köp båda 2 för 403 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Övrig information

Min bohuslänska bokhistoria är en mycket speciell och högst personlig bok. Den är helt olik allt som tidigare utgivits och svår att placera in i något etablerat fack. Den är definitift inte någon bibliografi som förtecknar allt vad som skrivits om Bohbuslän. Varje jämförelse med Aberstén och Tiselius erkända standardverk i ämnet är dermed utesluten. Ej heller är det en vanlig litteraturhistoria som resonerar kring stilar och strömningar. En biografi över bohusförfattare är också en missvisande beteckning. Vad är då boken och vad vill författaren förmedla? I centrum står författarens syn på, intresse för och kunskap om böcker som på något sätt skildrar Bohuslän. Utgångspunkten är den bibliofilt intresserade samlarens. Samlandet har givit såväl kunskap i ämnet som vida kontakter. Läsandet har väckt frågor och tankar. Behovet av analys och struktur har känts naturligt. Resultatet har blivit denna bok.
Vi möter här bohuslitteraturen genom drygt fyrahundra år. Själva kronologin ger en viktig struktur. Varje århundrade i bohuslitteraturen har sina tyngdpunkter, vilka ofta är speglingar av de almänna idé och lärdomshistoriska strömningarna i samhället som helhet. Så domineras sjuttonhundratalet av de stora naturvetenskapliga upptäckterna, artonhundratalets av frågorna kring näringsfriheten och det moderna industri samhällets framväxt med mera. Författaren ger i boken sin syn på de olika epokerna. Inom varje ämnesområde lyfts de intressanta författarna och verken fram. I en del fall är det de stora monumentala verken, i andra fall blott småskrifter och pamfletter.
Urvalet är givetvis lika subjektivt som inledningen och båda kan säkerligen både diskuteras och kritiseras. Man kan dock konstatera att botaniserandet bland den omfattande bohuslitteraturen under sakkunnig ledning är mycket givande för såväl den litterärt som den rent bokhistoriskt intresserade. För den som är intresserad av Bohuslän i allmänhet ger boken ett vidgat perspektiv och många underbara stunder.