Cypern : ett europeiskt dilemma (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
79
Utgivningsdatum
2013-09-09
Förlag
Global
Dimensioner
228 x 144 x 6 mm
Vikt
170 g
SAB
Koab,956.9304
ISBN
9789197124799
Cypern : ett europeiskt dilemma (häftad)

Cypern : ett europeiskt dilemma

(1 röst)
Häftad Svenska, 2013-09-09
108
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Den turkiska invasionen 1974 innebar att Cypern delades upp i två stater. En uppslitande folkomflyttning iscensattes - en etnisk rensning. Grekcyprioter hamnade i söder och turkcyprioter i norr. Därmed påbörjades utvecklingen mot två väsensskilda samhällssystem med den FN-övervakade buffertzonen som en absolut gränsmarkering. Alla kontakter bröts.

Jan Pettersson gjorde sin första reportageresa till Cypern sommaren 2003, bara ett par månader efter den historiska gränsöppningen. Efter tre decennier kunde sprickor skönjas i den hermetiskt tillslutna buffertzon som skapat två separata stater.
Gränsöppningen ingick i förberedelserna inför den folkomröstning som skulle öppna dörren mot en fredsprocess i återföreningens tecken. Den 1 maj 2004 blev Cypern EU-medlem, men utan att folkomröstningen resulterat i något fredsavtal. Därmed stod landets delning i skarp kontrast till den politiska visionen om ett gränslöst Europa som hyllats sedan Berlinmurens fall. Cypern utgjorde en avvikelse - ett europeiskt dilemma.

Det är denna svårlösta konflikt boken handlar om, uppbyggd kring två berättelsespår. Dels intervjuer med grekcyprioten Christakis Koumbarou som speglar den enskilde människans öde, dels en skildring av den koloniala, stormaktspolitiska och militärstrategiska historiken i kronologisk ordning fram till dagens politiska situation.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Cypern : ett europeiskt dilemma
  2. +
  3. Husiatyn : förintelsen som Sverige glömde

De som köpt den här boken har ofta också köpt Husiatyn : förintelsen som Sverige glömde av Johan Ulvenlöv, Matti Palm, Anders Larsson (inbunden).

Köp båda 2 för 307 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jan Pettersson