Människan, kulturen och evolutionen - ett alternativt perspektiv (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
474
Utgivningsdatum
2012-06-15
Förlag
Exiris Förlag och Konsult AB
Dimensioner
235 x 156 x 30 mm
Vikt
900 g
ISBN
9789197151443
Människan, kulturen och evolutionen - ett alternativt perspektiv (häftad)

Människan, kulturen och evolutionen - ett alternativt perspektiv

Häftad Svenska, 2012-06-15
249
Skickas inom 7-10 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Människans psykiska fungerande har under olika tidsepoker och inom skilda vetenskapliga områden beskrivits på många olika sätt. Inom antropologin beskriver man att människor i traditionella jägare-samlaresamhällen lever i en känslomässigt färgad upplevelsevärld, påverkade av starka krafter i naturen som fungerar utanför förnuftet och som går att härleda ur skaparens plan vid begynnelsen. Inom den biologiska forskningen beskriver man att människan kan reagera automatiskt med medfödda känslor som går att förklara evolutionärt.
Inom den kognitiva psykoterapin beskriver man människan som en kognitiv varelse där språk, förnuft och logiska värderingar utgör grunden för det vuxna psykiska fungerandet. Man ser den historiska utvecklingen fram till idag som en följdriktig och förståelig process där människans psykiska förmågor kunnat förfinas i ett ömsesidigt samspel med kulturutvecklingen. Inom den psykodynamiska teorin återfinns beskrivningar av hur människans psykiska fungerande till en viktig del byggs upp utifrån frustrationer och icke tillgodosedda känslomässiga behov under uppväxten.
Att synsätt utvecklade inom olika områden inte är förenliga med varandra är av fundamental betydelse och måste innebära att respektive teori är behäftad med inskränkningar och/eller förenklingar.
I boken "MÄNNISKAN, KULTUREN OCH EVOLUTIONEN - ett alternativt perspektiv" presenteras en övergripande teori där kunskap från olika forskningsområden inte står i motsats till varandra utan griper in i varandra till en sammansatt helhet. För att en sådan integrering av kunskap ska vara möjlig måste en omtolkning av vissa idag accepterade förutsättningar göras. Boken inleds med en genomgång av grundläggande begrepp inom antropologi, evolutionsbiologi, etologi, kognitiv psykologi och psykodynamisk psykologi, varför den kan läsas utan speciella förkunskaper.
I denna reviderade nyutgåva har författaren uppdaterat sin ursprungliga bok och utvidgat den till att också inkludera det kognitiva psykoterapeutiska synsättet, som kraftigt växt fram under senare år.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Människan, kulturen och evolutionen - ett alternativt perspektiv
  2. +
  3. Min väg till den ursprungliga ordningen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Min väg till den ursprungliga ordningen av Tomas Ljungberg (häftad).

Köp båda 2 för 496 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Människan, kulturen och evolutionen - ett...