Inte svart eller vitt utan svart och vitt : miggor berättar (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
466
Utgivningsdatum
2012-02-01
Förlag
Mummelförlaget
Dimensioner
210 x 148 x 27 mm
Vikt
750 g
SAB
Ocb,342.485080262
ISBN
9789197220200
Inte svart eller vitt utan svart och vitt : miggor berättar (häftad)

Inte svart eller vitt utan svart och vitt : miggor berättar

(11 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad Svenska, 2012-02-01
209
Skickas inom 7-10 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Tjänstemän på Migrationsverket (miggor) berättar och avslöjar för allmänheten okända detaljer om asylhanteringen, om vad som händer och hur det kan gå till på det statliga verket.

Många har läst, sett och hört berättelser i medier om hur cyniska tjänstemän på Migrationsverket har ätit tårta och skålat i champagne när de lyckats avvisa "flyktingar". Allmänheten har matats med information om "stackars asylsökande" som drabbats av ondskefulla tjänstemäns handlande. Ibland befogat, ibland inte.

I verkligheten är det inte fullt så svart. Och inte heller helt vitt. Det är svart och vitt. Samtidigt.

Under många år har alltså handläggare och beslutsfattare vid Migrationsverket - miggor - berättat om en annan sida av asylprocessen och -systemet, inifrån hjärtat av myndigheten. Man kan tycka att deras berättelser, här samlade från åren 2008 -2011, borde ha fått journalister att reagera och riksdagsledamöter, regering och andra makthavare att agera.

Förutom handläggare och beslutsfattare på Migrationsverket kommer också socialsekreterare, personal vid hem för ensamkommande asylsökande minderåriga och personal vid svenska ambassader ute i världen till tals i boken. Berättelser som skrämmer, som borde vara på löpsedlar och användas som underlag i debatter i riksdag och på departement.

Man kan inte tro att sådant som är jobbigt och obehagligt att få veta försvinner för att man låtsas att det inte finns.

Några citat ur boken:
Många är ärliga, de har styrkt sin identitet och har fått PUT (permanent uppehållstillstånd) på sina egna, helt sanna asyl- eller anknytningsskäl. Men asylfusket förstör för dem och också vi på Migrationsverket blir förstörda av allt fusk. Det påverkar oss alla, vare sig vi vill det eller inte.

Till saken hör att den enda bevisningen som den påstådda föräldern behöver ge är att de säger: "Hej, jag heter Ali och det här är mitt barn, Hussein."

De flesta flyktingar (alltså som haft flyktingskäl) som jag träffat har faktiskt haft pass, med svensk visering. De har också haft andra dokument som varit äkta och som bekräftat deras berättelse.

Jag har fått flera samtal från förvirrade socialsekreterare som är ledsna för att deras klienter från Somalia avslöjats med att de tar bidrag både från socialen och från Migrationsverket.

Det är klart att det har funnits - och ännu finns - anställda på Migrationsverket som inte alls borde finnas där. Personer som har en negativ syn på människor från andra kulturer. Det finns även offentliga biträden, som företräder asylsökande, som har samma syn.

Vad som nu håller på att hända - eller man kan ju faktiskt säga att det redan har hänt - är att en ekonomi/marknad byggs upp kring personer som olagligt befinner sig i Sverige.

Jag träffar varje vecka asylsökande som faktiskt säger att de räknar med att få gratis lägenhet och socialbidrag här. Jag ställer frågan om deras skyddsbehov: "Om du hade så svårt med grannen i hembyn, varför flyttade du inte till huvudstaden, till en annan by etc? varför kommer du ända hit till Sverige?". Svaret på frågan är oftast: "Jag har ingen bostad där, inget jobb, ingen jag känner i någon annan by eller i huvudstaden."
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Inte svart eller vitt utan svart och vitt : miggor berättar
 2. +
 3. Frommare kan ingen vara : texter om blågul renlärighet och ett land på glid

De som köpt den här boken har ofta också köpt Frommare kan ingen vara : texter om blågul renl... av Ilan Sadé (häftad).

Köp båda 2 för 338 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Inte svart eller vitt utan svart och vitt : miggor berättar. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Helt fantastiskt att det finns människor som våga...
  Kent, 2 oktober 2013

  Helt fantastiskt att det finns människor som våga träda fram ur skuggan och säga hur det egentligen ligger till med chansen att då inte vara politiskt korrekt. Flera sådana människor behövs i ett land som man blir rasiststämplad om så man bara ifrågasätter hur tillvida det förhåller sig si....eller så.
  Tack för att du vågar...

 2. Egentligen en ohygglig bok! Tydligen är politiker och...
  Björn RYDH , 17 juli 2013

  Egentligen en ohygglig bok! Tydligen är politiker och Migrationsverketes chefer rena idioter - jag trodde inte att Sverige var så infantilt och godtroget! Överväger att lämna landet efter att ha läst boken.

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Inte svart eller vitt utan svart och vitt...