El Alamein 1942 : vändpunkten i Nordafrika under andra världskriget (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
336
Utgivningsdatum
2005-08-01
Förlag
Nielsen & Norén förlag
Dimensioner
234 x 158 x 25 mm
Vikt
680 g
SAB
K.54b
ISBN
9789197261593
El Alamein 1942 : vändpunkten i Nordafrika under andra världskriget (inbunden)

El Alamein 1942 : vändpunkten i Nordafrika under andra världskriget

Inbunden Svenska, 2005-08-01
369
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Slaget vid den lilla järnvägsstationen El Alamein i norra Egypten är en av de stora berättelserna i vår tid. Här skildras för första gången på svenska hela förloppet från Tobruks fall till då Rommels trupper i slutet av 1942 drevs på flykt. Hitlerriket fick nu en första föraning om det ännu avlägsna nederlaget.

El Alamein var ett av de stora vändpunktsslagen under andra världskriget och utgången betydde mycket för den hårt prövade brittiska hemmafronten. Citatet av Winston Churchill: Före El Alamein ingen seger, efter El Alamein inget nederlag är kanske inte helt sanningsenligt men ger en vink om slagets betydelse.

Med en omfattande research och besök på platsen skildrar Karl-Gunnar Norén både de taktiska striderna i öknen och det strategiska sammanhanget kring Medelhavet före slaget. Hans intervjuer med veteraner från både den tyska Afrikakåren och det brittiska imperiets 8. armé kompletterar faktabilden med soldaternas minnen från slaget. Männens villkor, den känsliga logistiken och ökenkrigets gentlemannamässiga karaktär sätts under luppen tillsammans med myten om Erwin Rommel, ökenräven.

Kriget i öknen var ett utpräglat materielslag, och Joaquim Forasettos detaljrika teckningar av stridsvagnar, artilleri och fordon underlättar jämförelsen mellan de olika arméernas arsenaler.
Officiella brittiska och tyska frontfotografers bilder samt soldaters privata arkivbilder ger tillsammans med autentiska dokument från slaget läsaren en förståelse utöver det vanliga.
Två stora utvikningspanoramor av Per Lindroos och ett omfattande kartmaterial gör det lätt att i detalj följa den nära halvårslånga utvecklingen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. El Alamein 1942 : vändpunkten i Nordafrika under andra världskriget
  2. +
  3. Berlin : slutstriden 1945

De som köpt den här boken har ofta också köpt Berlin : slutstriden 1945 av Antony Beevor (pocket).

Köp båda 2 för 428 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »