Tvärbanan - Om spårvägens återkomst i Stockholm (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
159
Utgivningsdatum
2003-08-01
Förlag
Statens väg- och transportforskningsinstitut
Originaltitel
Tvärbanan - Om spårvägens återkomst till Stockholm
Medarbetare
Peterson, Bo E. (medf.)
Illustrationer
ill.
Dimensioner
215 x 310 x 15 mm
Vikt
760 g
SAB
Prbd-cz Stockholm
ISBN
9789197278812
Tvärbanan - Om spårvägens återkomst i Stockholm (inbunden)

Tvärbanan - Om spårvägens återkomst i Stockholm

Inbunden,  Svenska, 2003-08-01

Slutsåld

Läs allt om hur det gick till när Tvärbanan i Stockholm kom till i nya VTI-boken "Tvärbanan - om spårvägens återkomst i Stockholm".
Materialet bygger dels på intervjuer av personer som varit delaktiga i processen för Tvärbanans tillkomst, dels på historiskt material. Boken har sammanställts och bearbetats av Thomas Johansson, TJ Kommunikation. Bokens första kapitel har skrivits av Bo E. Peterson, som under åren 1988-1990 var huvudsekreterare i Storstads-trafikkommittén och under 1991-1997 samord-ningsansvarig inom SL för projektet "Snabb-spårvägen" och "Stomnät för kollektivtrafik i Stockholms innerstad" i Dennisöverens-kommelsen.
Boken om Tvärbanans tillkomst är producerad av VTI med hjälp av finansiellt stöd av Banverket, Vägverket, SL Infrateknik AB samt Bombardier Transportation. Boken kan tillägnas alla som vill ha en intressant och stimulerande läsning om processen bakom tillkomsten av ett av få svenska nybyggen av spårväg i modern tid.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

Övrig information

Tvärbanan - Om spårvägens återkomst till Stockholm Den första spårvägen i Stockholm byggdes år 1877 och trafikerades med hästdragna vagnar. systemet elektrifierades med början år 1901. Spårvägen blev det dominerande transportmedlet under en mansålder. Men i kampen om gatan förlorades all vunnen mark för kollektiva transporter till privatbilismen. Så gott som allt revs upp och skrotades under 1960-talet. Den moderna spårvägen har dock visat stor "fighting spirit" och återkommit i ny förpackning och med modern teknik. Bok om Tvärbanan i Stockholm visar hur ett system, som från början få ville ha, snabbt har etablerat sig med de mest nöjda resenärerna i hela Stockholmsregionen. Boken dokumenterar de flesta aspekter av ett storskaligt spårvägsprojekt i tätortsmiljö. Materialet bygger såväl på intervjuer med personer som varit delaktiga i processen för Tvärbanans tillkomst som på historiskt material. Rikt illustrerad.